Política

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el centre universitari Sciences Po de París

El prestigiós Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po) ha estat tradicionalment lloc de formació d’una part important de l’elit dirigent francesa

Prop de 200 estudiants propalestins han bloquejat aquest divendres el prestigiós centre universitari Sciences Po de París, en línia amb altres accions dels últims dies per a exigir una reacció política i acadèmica enfront de les operacions militars israelianes contra Gaza, que qualifiquen de “genocidi”.

A imatge de les mobilitzacions que amb una molt major escala i des de fa més temps s’estan produint en algunes universitats estatunidenques per a denunciar la posició del seu govern davant les massacres per la intervenció militar israeliana a Gaza, els vaguistes de Sciences Po van votar a mà alçada aquest migdia continuar amb la seva protesta.

Segons va explicar a Efe una de les estudiants, que es cobria el rostre per a parlar amb la premsa i que es va identificar com a Louise, amb el bloqueig busquen “una condemna del genocidi a Gaza, i també una investigació per a acabar amb els acords amb les universitats israelianes i les empreses que estan secundant de manera material o ideològica el genocidi a Gaza”.

La jove, que s’havia improvisat com una de les portaveus, es va queixar de la falta d’escolta de la direcció del prestigiós Institut d’Estudis Polítics de París (Sciences Po), on tradicionalment s’ha format una part de l’elit dirigent francesa.

Una direcció que ja ha advertit que no tallarà la seva col·laboració amb centres universitaris israelians i que en la nit del dimecres al dijous va acceptar la intervenció dels antidisturbis per a desallotjar als estudiants que s’havien instal·lat amb tendes de campanya al pati del campus de Saint Thomas.

Segons Louise, va ser aquesta operació policial el que va encrespar encara més els ànims i va enfortir la determinació dels vaguistes, que a primera hora de la tarda van rebre el suport de la jurista franco-palestina Rima Hassan, candidata a les eleccions europees de La França Insubmisa (LFI), el partit de l’esquerra radical.

Entre les principals proclames dels manifestants, es podien sentir crits d’ “Israel assassí, Sciences Po còmplice” i cartells en els quals es repetia el terme “genocidi”, l’ús del qual ha estat molt criticat per bona part de la classe política francesa, a excepció de LFI.

En aquest sentit, Louise ha defensat el seu ús per a referir-se al que està ocorrent a Gaza perquè a parer seu “és un terme descriptiu, no un terme normatiu. I desgraciadament és el que ocorre en Palestina actualment”.

A més, va posar l’accent que la Cort Internacional de Justícia de la Haia “ha dit que hi ha un risc plausible de genocidi” i França com a Estat que ha subscrit la convenció sobre els genocidis “no ha de ser còmplice” i ha de “deixar d’enviar armament a Israel, que és el que França fa ara mateix”. “És insuportable, inacceptable. (...) França és còmplice dels crims de guerra israelians”, ha dit indignada.

Tant Rima Hassan com la diputada de LFI Mathilde Panot han estat convocades per la policia per apologia del terrorisme, en el cas d’aquesta última en relació amb un comunicat del seu grup parlamentari després dels atacs de Hamàs a Israel el passat 7 d’octubre, que van estar en l’origen de l’ofensiva militar israeliana a Gaza.

En aquest comunicat, es descrivia l’acció de Hamàs com “una ofensiva de les forces palestines” i es posava en paral·lel amb “la intensificació de la política d’ocupació israeliana” en els territoris palestins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona