Política

CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

“No som Escòcia, ni creiem en DUI màgiques, sinó en l’embat contra l’Estat”

La cantautora garrotxina Kâiros (Iona Roura) va amenitzar ahir al vespre l’acte de la CUP amb una cançó molt personal que parlava de la pressió estètica a la qual estan sotmeses les dones. I la cap de la llista per Barcelona, Laia Estrada, li va agafar el fil explicant que les “primeres hòsties” que va rebre van ser propinades per la policia de Tarragona, que va reprimir una protesta contra aquesta pressió, el cas Bershka. Era quan ella estudiava a la Universitat de Girona.

Aquesta pressió estètica és un dels molts exemples que va citar per caracteritzar el règim del 78, en el qual, segons ella, no hi cap el nou model que ha defensat des de sempre la CUP, un model nou des del punt de vista social i ambiental i que va de bracet amb el procés d’autodeterminació. Per això Estrada va insistir a reclamar al seu homòleg d’ERC, Pere Aragonès, que aclareixi si pactarà amb Salvador Illa, ja que no ho va voler fer en el debat del matí de RAC1. Un aspecte que, per ella, és clau, perquè “pactar amb Illa és pactar amb el partit contrari al dret a l’autodeterminació, el partit que defensa els macroprojectes com el Hard Rock o que tomba la renda bàsica universal i desmantella serveis públics”. “El país necessita respostes per votar el 12-M, és una qüestió d’honestedat”, va sentenciar.

Laia Estrada va apostar per reconstruir el moviment popular independentista per enderrocar el règim del 78, tot recordant que l’Estat espanyol no és la Gran Bretanya. “No som Escòcia, ni creiem en declaracions unilaterals d’independència màgiques, sinó en l’embat contra l’Estat amb unitat popular”, va indicar. I, finalment, va insistir en la necessitat de tornar el debat polític a Catalunya, i no a Madrid, “on el PSOE posa els límits i les condicions”. “No és fàcil, no hi ha receptes màgiques, hi haurà repressió, però no ens aturaran. Venim dels Segadors i des del segle XVII estem enfrontats amb el poder per poder ser lliures”, va concloure.

Abans, el primer de la llista per Girona, Dani Cornellà, va insistir en la necessitat de recuperar la majoria social dels “escenaris del 2017” per avançar cap a “la república dels drets per a tothom” per afrontar els reptes de l’emergència climàtica, les envestides contra el català i avançar amb els drets nacionals i socials, en contraposició “al model de país que continua el desarrollismo franquista”. Van ser molts els exemples d’aquest model. Segurament el més punyent va ser la referència a la novel·la Vent de grop, d’Aurora Bertrana, que va fer Montserrat Vinyets, la número dos per Girona, on l’escriptora gironina fa una denúncia de la destrossa de la Costa Brava a causa del creixement turístic. Vinyets va remarcar que la denúncia de Bertrana formulada el 1967 continua vigent en l’actualitat, i en aquest sentit va denunciar l’ocupació del territori en projectes com el Hard Rock. “És l’aposta per un model de creixement turístic d’ocupació i destrossa del territori escandalós. Qui es reparteix el 16% del PIB del turisme, com i on tributa?”, es va preguntar. I hi va afegir: “Aquest PIB no reverteix en els ciutadans i, per contra, sí els seus efectes com la manca d’aigua, la precarietat laboral...”.

L’acte va ser també un reconeixement als bons resultats de la CUP a Olot i altres municipis, com Girona, i el cinc per Barcelona, David Caño, ho va atribuir “a les lluites al territori de la gent del partit”. Ell mateix va fer una crida a “ser sincers i honestos per recuperar la política i evitar que sempre acabi governant Sánchez Llibre (president del Foment del Treball)”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.