Política

Seguretat en clau de país

ERC, Junts, el PSC, Comuns Sumar, el PP i la CUP presenten les propostes de seguretat en clau catalana

Tots coincideixen a dotar de molts més recursos els cossos policials i millorar-ne la coordinació

Un tema coincident és actualitzar les lleis policials i, en clau gironina, acabar la comissaria de la Jonquera

Les propostes que estan defensant els caps de llista gironins durant aquesta campanya en matèria de seguretat són clarament en clau de país. No mostren una recepta específica per a la demarcació de Girona, més enllà de la necessitat que entri en servei la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a la Jonquera, punt en què diversos partits coincideixen. Amb Girona com a capital indiscutible, totes les realitats de la demarcació són realment molt complexes; a tall d’exemple, tenim les dels municipis costaners i, fins i tot, les particularitats de cada comarca, on podem posar com a exemple la relació entre l’Alt Empordà, la frontera amb França i la seguretat. Segurament per això, tot es fia a disposar de més recursos policials, més agents i una millor coordinació entre cossos, a més d’una actualització de les lleis policials.

Ens centrem en ERC, Junts, el PSC, Comuns Sumar, la CUP i el PP i veurem que presenten visions força coincidents en aquests temes que hem assenyalat. Hi ha algun element, però, que contrasta. Per exemple, el PSC i el PP són els únics partits que citen la Guàrdia Civil i la Policía Nacional en les seves propostes, mentre que els populars són també els únics que parlen clarament de la lluita gihadista i les ocupacions d’habitatges. El qüestionari que ha proposat aquest diari als partits també ens diu coses. Per exemple, els partits donen molts detalls en cada punt –Mossos d’Esquadra, coordinació i prevenció–, menys la CUP, que és amb diferència la més eixuta de tots.

Si entrem al detall de les propostes, veurem les especificitats, les coincidències i, és clar, els matisos.

Solucions a llarg termini

ERC fa bandera de la seva acció de govern, especialment perquè s’ha responsabilitzat per primera vegada de la conselleria d’Interior. I, per això, posa xifres sobre la taula, com la dels 3.500 nous efectius en tres anys. I, segons remarca, “per primera vegada s’han distribuït arreu de Catalunya, 2.000 dels quals, a Girona”. Destaca l’acabament de la comissaria dels Mossos a la Jonquera –entrarà en servei al juny–, tramitar una nova llei, millorar la coordinació i dotar el cos amb 30.000 nous agents. I treballar per a una reforma avançada del concepte de seguretat humana, amb la preparació per a noves violències i continuar apostant per la feminització de la policia.

Per Junts per Catalunya, la seguretat és “un compromís territorial”, que té una aposta a l’Alt Empordà amb la comissaria de la Jonquera, que donarà servei directe a tretze poblacions properes, i el treball per modernitzar el cos. És clau per a Junts una nova llei de policies locals que ha de substituir les regulacions actuals, que ja tenen més de 25 anys. Tot això implica més esforços materials, humans i econòmics. També la revisió de la llei marc relacionada amb la protecció civil amb una llei pròpia d’emergències.

El PSC també emfatitza la seva prioritat per la seguretat. Per això diu que vol incorporar 570 agents nous cada any, amb menys unitats centralitzades i més de territorials. També destaca la coordinació entre els Mossos i les policies locals, però aquí incorpora la Guàrdia Civil i la Policía Nacional. Un treball coordinat a través del patrullatge conjunt i més oficines de denúncies. Pel que fa a la prevenció, destaca els plans locals de seguretat, la comissaria de la dona, planificar actuacions en funció de demandes culturals i crear 80 nous jutjats penals.

Els comuns volen reclamar a l’Estat que garanteixi els 1.600 milions que Catalunya ha de rebre i arribar als 22.000 agents el 2030. I això implica apostar per un sistema integrat de Mossos i policies locals i una nova llei del sistema policial. Creu també necessari potenciar la figura del mediador i reobrir totes les unitats d’investigació.

La demarcació de Girona va assolir el tercer lloc de l’Estat el 2012 pel que fa a agressions sexuals, segons dades del ministeri, assenyala el PP. Aquest crit d’atenció dels populars els porta a voler més recursos, però amb més coordinació de tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat. Resposta judicial més ràpida contra les ocupacions, també renovar la llei, crear una unitat especial del robatori i el crim i la lluita gihadista.

La CUP, per la seva banda, la més concisa en les respostes, creu que calen els “recursos necessaris”, una coordinació estreta entre Mossos i policies locals per intercanviar informació, així com la presència en esdeveniments públics i treballar per fomentar la sensibilització en escoles.

La nova comissaria
La importància de la comissaria de la Jonquera és un punt coincident en la majoria de partits. És, segurament, l’únic element que territorialitza les propostes d’una manera més tangible i local. Pel que fa a la nova comissaria, entrarà en servei al juny. L’equipament substituirà els mòduls prefabricats des d’on opera actualment el cos policial i donarà servei a tretze municipis de la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia