Política

Estat espanyol

El Suprem tomba el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

L’alt tribunal retorna el procés al Consell Fiscal, que haurà determinar la compatibilitat de l’exministra per al càrrec

Els recurrents consideren que l’activitat professional de la seva parella, l’advocat i exjutge Baltasar Garzón, pot ser un obstacle per a l’exercici imparcial de les seves funcions

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat aquest dimarts el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica.

La secció quarta de la sala Contenciosa Administrativa ha estimat per majoria els tres recursos que van formular associacions de fiscals contra la designació per al càrrec de l’exministra de Justícia (2018-2020) i ex-fiscal general de l’Estat (2020-2022), segons ha informat el Consell General del Poder Judicial en un comunicat.

La resoluciótomba el reial decret de nomenament de 13 de juny i acorda retornar el procés al Consell Fiscal perquè es pronunciï sobre si existeix una causa d’incompatibilitat d’acord amb l’article 58.1 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal. Aquest precepte prohibeix que un fiscal exerceixi si la seva parella realitza “una activitat industrial o mercantil que obstaculitzi el desenvolupament imparcial de la seva funció”. L’òrgan consultiu de la fiscalia, que elabora els informes per als ascensos i resol sobre les incompatibilitats, entre altres funcions, ja no va avalar el nomenament en el seu moment l’elecció de l’exministra socialista.

En concret, el Consell Fiscal haurà de determinar si l’activitat professional de la parella de Delgado, l’advocat i exjutge Baltasar Garzón, és incompatible funcions atorgades a Delgado. Els recurrents veuen “evident” aquest supòsit perquè Garzón “ha promogut la llei de memòria democràtica i la creació d’una fiscalia de sala competent en la matèria”.

Aquest és la segona vegada en mig any que el Suprem anul·la una promoció a Delgado. El passat novembre va tombar l’ascens de l’ex-fiscal general a fiscal togada –la màxima categoria de la carrera fiscal– de la Sala Militar aprovat per reial decret a l’octubre de 2022. En aquell cas, l’alt tribunal va estimar un recurs del fiscal Luis Rueda en apreciar “desviació de poder” en el decret del govern, amb l’objectiu de promoure Delgado i no de proveir una plaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA

Surt de l'Afganistan el primer turista espanyol supervivent de l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA