Política

Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

L’històric dirigent de l’SNP va ser investit ahir pel Parlament amb el suport del seu partit i l’únic diputat de l’Alba, i gràcies a l’abstenció dels Verds

És el tercer cap de govern en poc més d’un any

El nou líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), John Swinney, ha pres possessió aquest dimecres com a primer ministre d’Escòcia, el tercer en poc més d’un any, després de la dimissió del seu predecessor, Humza Yousaf.

L’ex-viceministre principal en els governs de Nicola Sturgeon (2014-2023) ha jurat el càrrec en una breu cerimònia al Tribunal de Sessió, el suprem escocès. En acabar s’ha dirigit a Bute House, la residència oficial del cap del govern, on s’espera que en les properes hores designi el seu gabinet. El Parlament confirmarà dijous els nomenaments.

Swinney va ser investit ahir amb el suport dels 63 diputats de l’SNP i l’únic representant de l’Alba al Parlament de Holyrood, Ash Regan. L’abstenció dels Verds, fins fa poc socis de govern de l’SNP, va garantir al candidat independentista la majoria necessària per superar la votació.

En les seves primeres declaracions com a cap de govern, Swinney ha assegurat que buscarà la col·laboració amb la resta de forces de la cambra escocesa.

El veterà parlamentari –és diputat de la cambra escocesa de la seva restauració, el 1999– i militant de l’SNP es va convertir dilluns en líder del partit, un càrrec que ja va ocupar del 2000 al 2004. Swinney va ser l’únic aspirant a rellevar Yousaf després que l’exsecretària de Finances Kate Forbes decidís que no es proposaria per al càrrec i que el també històric militant de l’SNP Graeme McCormick retirés la seva candidatura a última hora. Això va aplanar el camí perquè Yousaf, que va anunciar la seva renúncia el 29 d’abril arran de la sobtada ruptura de l’acord de govern amb els Verds, dimitís formalment ahir dimarts i passés el relleu al seu successor.

En el seu primer discurs després d’haver estat declarat líder de l’SNP, Swinney va assegurar que sempre intentarà “persuadir a la gent que és necessari defensar la independència d’Escòcia” i ho farà amb “respecte i cortesia”.

El polític, que es va unir al partit quan tenia quinze anys, també té el repte de remuntar el partit després de la crisi oberta fa poc més d’un any amb la dimissió de l’aleshores ministra principal Nicola Sturgeon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
AFGANISTAN

Estat Islàmic reivindica l'atac en què van morir els turistes catalans

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA