Política

estats units

Trump lidera les enquestes en cinc dels sis estats clau amb un Biden tocat per Gaza

L’anhel de canvi, el descontentament per l’economia i la guerra a Gaza perjudiquen les espectatives per a la reelecció del candidat demòcrata

L’expresident estatunidenc Donald Trump (2017-2021) guanyaria les eleccions en cinc dels sis estats clau que presumiblement definiran la presidència el pròxim 5 de novembre, segons una sèrie d’enquestes publicades aquest dilluns per The New York Times.

Mentrestant, la reputació de l’actual president, Joe Biden, continua en les seves hores més baixes, arrossegat per l’anhel de canvi, el descontentament per l’economia i la guerra a Gaza, assenyala el periòdic.

Les enquestes realitzades del 28 d’abril al 9 de maig per The New York Times, Siena College i The Philadelphia Inquirer amb una mostra de 4.000 persones assenyalen que el president demòcrata està perdent suport sobretot entre els votants joves, negres i hispans, gran part de la base del seu electorat.

Mentrestant, Trump està per davant en cinc de sis estats clau: Michigan, Arizona, Nevada, Geòrgia i Pensilvània. Dels estats frontissa (que per l’ajustat dels seus resultats presumiblement definiran la presidència) Biden només guanyaria Wisconsin.

Aquests són les dades dels votants registrats, que són aquells que, en resposta a una pregunta estàndard d’una enquesta, diuen que estan “registrats per a votar en el seu districte electoral”. L’enquesta, afirma el diari, revela una insatisfacció generalitzada amb l’estat del país i seriosos dubtes sobre la capacitat de Biden per a aconseguir millores importants en la vida estatunidenca. Per exemple, gairebé el 70% dels votants diu que els sistemes polítics i econòmics del país necessiten canvis importants o fins i tot derrocar-los per complet.

Les enquestes suggereixen que la força de Trump entre els votants joves i no blancs ha alterat almenys temporalment el mapa electoral, amb Trump assolint un avantatge significatiu a Arizona, Geòrgia i Nevada. Així i tot, l’expresident haurà d’eludir diversos esculls, entre ells l’avortament, que és “una de les seves majors vulnerabilitats”, afirma el diari.

Així, el 64% dels votants en els estats disputats van dir que l’avortament hauria de ser sempre o en la seva major part legal, entre ells el 44% dels qui es declaren partidaris de Trump.

Per a Biden, el principal desafiament és la guerra de Gaza i el suport incondicional que els Estats Units li ha donat a Israel fins ara. Al voltant del 13% dels votants que diuen haver votat per Biden l’última vegada afirmen ara que no ho faran novament per la política exterior del mandatari o per la guerra a Gaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.