Política

política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

López diu que la victòria del PSC el 12-M “avala”la normativa, i Illa reclama “ofici polític” per constituir el nou govern

Feijóo exigeix un referèndum a nivell estatal per validar-la, Comín demana “parar els peus als jutges franquistes” i Vox els aplaudeix

El candidat del PSC i número 3 del PSOE a les eleccions europees, Javi López, ha advertit al poder judicial espanyol que un cop s’aprovi la llei d’amnistia l’haurà d’aplicar “com aplica la resta de lleis”, després que avui s’hagi sabut que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha difós una guia per frenar l’aplicació de la normativa per part dels jutges. En declaracions recollides per l’ACN des de l’Aplec del Cargol de Lleida, López ha defensat que la “victòria aclaparadora” del PSC el 12-M “avala i exemplifica” la necessitat de la mesura. Sobre les europees, López ha assegurat que els socialistes són “els únics a Catalunya” amb els “aliats i la força” per aturar la influència de l’extrema dreta a la Unió Europea.

Pel seu cantó, el presidenciable del PSC, Salvador Illa, també des d’un acte de campanya en aquest cas a Molins de Rei ha demanat en clau catalana que “tothom” tingui “ofici polític” perquè l’esquema del futur govern reflecteixi la voluntat expressada pels ciutadans a les eleccions del 12-M. “Amb generositat i buscant la utilitat de la política per resoldre els problemes. Ho estem fent amb discreció”, ha afegit.

Entretant, el candidat de Junts el 9-J, Toni Comín, ha demanat, arran de la notícia de la guia ’antiamnistia’, que les properes europees serveixin “per parar els peus als jutges franquistes que boicotegen dia sí i dia també la democràcia”, ja que aquestes eleccions “també van d’això”. “En quin país de la UE passa això? Només en un, que es diu Espanya”, ha emfasitzat Comín, que, en un acte a Palma on ha intervingut telemàticament, ha denunciat que la guia “insta a prevaricar als jutges”. El candidat troba la guia “una nova prova de la tragèdia” de no tenir un sistema judicial democràtica, i ha acusat “la casta judicial espanyola” de “boicotejar de manera activa” la democràcia. A banda, ha criticat la promesa de reforma del finançament feta per Sánchez: “Es deu pensar que Illa serà investit president”, ha reblat. Segons ell, l’anunci de Sánchez forma part de la “fórmula del PSOE” a Catalunya: “Pluja de milions en campanya i pluja d’incompliments després de les eleccions”. “No ens enganyaran més”, ha assegurat Comín, que alhora ha alertat dels “intents” del PP i el PSOE “d’espanyolitzar” la campanya a Catalunya.

Canvi climàtic i paritat

Pel seu cantó, el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el segon dels republicans a la llista per a les europees, Tomàs Molina, han evitat opinar sobre la guia difosa pel CGPJ. En declaracions també des de Lleida, el meteoròleg ha posat el focus en l’impacte que podria tenir l’arribada de l’extrema dreta per a les accions per combatre el canvi climàtic. “Si aquesta gent ve i ho para tot, en deu anys estarem a dos graus de pujada de la temperatura”. “Si a Lleida són 42 graus a l’estiu, seran 44. No ens ho podem permetre”, ha afegit, mentre ha reivindicat plans d’adaptació al canvi climàtic.

Des de Bilbao, la candidata, Diana Riba, ha promès que en la propera legislatura impulsarà l’elaboració d’una directiva europea que obligui les federacions esportives a la paritat de gènere als seus òrgans interns. “No pot ser que en una assemblea l’estiu passat a la federació espanyola de futbol hi hagués 140 homes i 6 dones”, ha exemplificat. Segons ha destacat, de fet, durant la passada legislatura el seu grup ja “va liderar i va promoure” la primera directiva europea sobre violència masclista, així com altres iniciatives sobre transparència salarial i igualtat als consells administració.

En un acte a Barcelona on també ha participat l’exalcaldessa Ada Colau, el candidat dels comuns a les europees, Jaume Asens, ha criticat el “gir a la dreta” dels socialdemòcrates a la Unió en aspectes com el control de les fronteres. Abans, a les xarxes també havia censurat que el CGPJ vulgui “prevaricar i sabotejar” el mandat de les urnes expressat en l’aprovació de la llei d’amnistia.

PP i Vox carreguen

En canvi, el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, ha escalfat motors des de Castella la Manxa per a la manifestació contra l’amnistia prevista demà a Madrid, i ha instat el PSOE a convocar un referèndum a nivell estatal sobre la llei. “Per què no ho sotmeten a un referèndum i després decidim tots si una part és diferent i té més drets que una altra?”, ha dit. Segons ell, la majoria d’espanyols “no volen un govern tutelat i condicionat des de Suïssa amb un mediador salvadoreny” i tampoc molts militants del PSOE que no s’atreveixen a contradir el seu líder.

El candidat de Vox, Jorge Buxadé, s’ha mostrat “encantat” amb la guia antiamnistia, si bé rebutja que calgui anar als tribunals “estrangers” per haver d’evitar d’aplicar la llei d’amnistia. “Un jutge espanyol no ha de demanar permís al TJUE”, ha dit en l’acte central de campanya del partit a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.