Política

Enric Marquès Serra

Cap de l’oposició i portaveu d’ERC a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà

“Diuen que no vam fer res, però ells ja havien governat també”

L’exalcalde, durant el període 2019-2023, defensa haver posat fre al projecte de nou geriàtric perquè hipotecava altres inversions

No comparteix alguns dels moviments pressupostaris per estalviar en personal i alerta que s’està frenant l’ampliació del CAP

Marquès va ser el més votat a la Bisbal l’any passat. Però no va evitar del tot la tendència general al vot –o abstenció– de càstig a les sigles d’ERC. El PSC va tancar un pacte amb Junts-Compromís i Tots per la Bisbal, desallotjant l’anterior acord entre republicans, la CUP i els comuns. Ara en l’oposició, veu continuisme en alguns aspectes i canvis dels quals recela: “Costa molt muntar una estructura i molt poc fotre-la enlaire”, sentencia.

Com valora el primer any de mandat, des de la seva antiga perspectiva a l’alcaldia fins a l’actual comandant l’oposició?
Sense grans novetats respecte al que prevèiem, amb uns primers mesos en què el nou executiu ens ha culpat de tots els problemes. Només ens han reconegut, potser, la feina feta al Terracotta Museu. I sap greu, perquè donen a entendre que no vam fer res, però l’alcalde i regidors que ara manen ja havien governat també en el passat. I estàvem pitjor que ara.
I ho estan fent millor?
Van començar amb molta força, per endreçar o netejar espais públics. I van anunciar un pla de xoc de 400.000 euros per al mateix 2023, que de fet es va dotar en 270.000 euros de partida directa, i dels quals a finals d’any s’havien compromès uns 55.000. Comunicant, però, són bons. Si canvien una paperera, trobes la foto arreu de butlletins o xarxes socials. Potser hauria hagut de fer un curset de fotografia quan era alcalde...
Un dels cavalls de batalla del nou govern contra la seva etapa, aquests mesos, ha estat que no van prosseguir amb la subvenció i el projecte del nou geriàtric...
Sí, vam renunciar-hi perquè, més enllà de la subvenció, no ens semblava prudent endeutar l’Ajuntament en 9 milions exclusivament per a un sol projecte. Cal recordar, a més, que l’atenció a la gent gran no és una competència estrictament municipal. I és mentida que diguin que no vaig avisar, quan no ho vaig amagar en cap moment de la campanya electoral. Al final els vaig instar a consultar si era viable a la intervenció i els serveis tècnics, i ho han deixat estar.
Com veu el pressupost per a aquest 2024?
Va anar a ple al febrer, d’urgència. No es fan les coses quan toca, o bé per manca de planificació, o perquè falta personal, o per les dues coses alhora. Han amortitzat 10 places de personal que majoritàriament estaven vacants, quan continuem tenint àrees municipals coixes. I retallen partides, com ara les de l’escola de música i la d’arts plàstiques, que després s’han d’acabar suplementant per altres vies. Tampoc no compartim que es vulgui suprimir la Unitat d’Escolarització Compartida [que dona suport a alumnes d’ESO amb fracàs escolar].
Per quin motiu?
Els últims vuit anys vam reforçar la UEC i la van implantar a 3r d’ESO per fer un millor seguiment de cada cas i tenir més marge d’actuació. Però ara es fa servir l’argument fals que la Generalitat l’hauria de sufragar al 100%, quan això no és cert. Per això es diu compartida, entre la Generalitat i cada ajuntament. Han fet els números a la baixa per quadrar-los sobre el paper, i ara han d’anar fent pegats. Haurien d’haver esperat un any per veure les necessitats reals.
La partida de personal pesa molt en els números...
Tenim un geriàtric municipal, una escola bressol que també ho és, el personal de la brigada, el del servei d’escombraries i neteja... Unes 110 persones de les 190 que integren la plantilla. Perquè l’administració local funcioni, primer de tot, cal personal.
Quines qüestions troben prioritàries ara mateix?
Primer de tot, l’habitatge, social i d’emergència. Ara estan acabant d’arranjar dos pisos en un edifici al Call que vam expropiar l’anterior mandat. Però hi ha un altre estudi d’actuació en un altre edifici, al c. Cavallers, que no sabem en quin punt està. I no sé si tindrem conflicte amb l’ampliació del CAP, que ja estava encarrilada amb Salut.
Es fa enrere el Departament?
L’alcalde va dient que Salut diu que els terrenys que vam expropiar no agraden. Però tots els informes oficials fins ara eren favorables, i l’ampliació tenia el vistiplau de la Regió Sanitària. Mentrestant, els propietaris expropiats encara han de cobrar part de la indemnització que s’havia de liquidar. Hi aprecio certa desídia.
En matèria de gestió hídrica, com veu les accions que s’han anat completant?
Han executat l’obra del nou dipòsit de Puig Negre, i estan acabant el projecte de millores en les canalitzacions. Tot planificat en l’anterior mandat, igual que les converses avançades amb l’ACA que la redacció del projecte per resoldre la inundabilitat al voltant de l’avinguda Josep Irla. Cal recordar que no va ser un mandat fàcil: vam haver d’afrontar la covid i després dels estralls de la pedregada de l’agost del 2022, en què crec que vam estar a l’altura per recuperar la normalitat.
Ja està tot solucionat?
Malauradament, encara queden algunes seqüeles. Famílies, empreses o comunitats que no tenien assegurances. El mateix 2022, vam decretar gratuïtat de taxes, llicències i ocupació de via pública per fer obres de reparació. I en les darreres ordenances vam haver d’al·legar perquè les prorroguessin, perquè, si no, s’ho carregaven.
En altres àrees, com ara la Promoció Econòmica, per la qual vetlla ara des del consell comarcal?
Aquí s’està seguint una línia marcada des de fa molts anys, amb uns comerciants i uns gremis potents i solvents, i on ara poden sumar-se les Cambres de Comerç. També en Cultura o Esports, les entitats fan molta feina i tiren del carro. I en matèria de Joventut, o d’Igualtat, una àrea [la darrera] que va engegar el nostre govern, estan seguint el camí que estava marcat. Ja m’està bé, tot i que es podria reconèixer una mica més.
Té decidit què farà el pròxim mandat?
El 2027, si em trobo bé i el partit em fa confiança, compto tornar-me a presentar. Vam guanyar les eleccions i, per pocs vots, no vam poder mantenir un cinquè regidor que hauria estat clau aritmèticament per poder continuar amb el nostre projecte de ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès