guerra a gaza
Els tancs arriben al centre de Rafah
Israel no afluixa en la seva ofensiva militar a la ciutat del sud de la Franja, que ha sumat més d’una vintena de víctimes
Només queda un hospital operatiu a Rafah
L’exèrcit israelià continua atacant Rafah, a l’extrem sud de la Franja de Gaza, i els tancs han arribat al centre de la ciutat.
Segons informen aquest dimarts testimonis citats per mitjans com les cadenes britànica BBC i la qatariana Al-Jazeera, els carros de combat israelians han pres el control de la rotonda d’Al-Awda. Aquest nus viari, situat a només mig quilòmetre de la frontera amb Egipte, està en una cèntrica zona de la ciutat que allotja els principals bancs, institucions governamentals, empreses i comerços. L’avenç dels tancs en aquest punt ha estat precedit per un intens atac d’artilleria.
Els bombardejos també s’han repetit a diversos punts de l’oest de Rafah, com els barris d’Al-Mawasi i de Tal as-Sultan, el mateix on diumenge van morir al voltant d’una cinquantena de persones quan Israel va colpejar un camp de tendes que acollien desplaçats palestins.
Segons fonts citades per l’agència palestina de notícies Wafa, els atacs d’aquesta tarda han deixat almenys 21 morts i diversos ferits, la majoria dones i nens a la zona d’Al-Mawasi. L’artilleria ha atacat amb intensitat i sense avís aquesta zona, que havia estat designada com a segura i que Israel encara no havia ordenat evacuar-ne la població civil.
En un breu comunicat, l’exèrcit israelià ha assegurat que “contràriament als informes de les últimes hores” no han atacat la zona humanitària d’Al-Mawasi.
Durant la passada matinada l’artilleria israeliana ha obert foc contra les proximitats dels magatzems de l’Agència de les Nacions Unides per als refugiats palestina (Unrwa), en un atac que ha deixat set morts i quinze ferits, segons fonts mèdiques palestines citades per l’agència Efe. Més tard, tretze persones han mort en un altre bombardeig a les portes de l’hospital de campanya americà, situat entre Rafah i Khan Yunis.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja va dir dilluns en una compareixença en el parlament i amb to desafiant que no aturarien les operacions a Rafah fins a aconseguir tots els objectius marcats.
També hi ha hagut atacs a Bureij, al centre de la Franja, i al barri d’Al-Daraj de la Ciutat de Gaza, al nord de l’enclavament palestí, on han mort tres persones segons informa Wafa.
Més de 36.000 morts
Segons la mateixa font, aquestes últimes víctimes eleven a més de 36.096 les morts a la Franja des de l’inici de la campanya militar israeliana, l’octubre passat, 46 de les quals en les darreres 24 hores. El total de ferits s’eleva a més de 81.136 palestins, 110 d’ells també entre ahir i avui.
Investigació de la massacre
El portaveu de l’exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha avançat aquesta tarda les conclusions preliminars de la investigació interna sobre l’atac que va deixar al voltant d’una cinquantena de víctimes en un campament de desplaçats de Tal al Sultan.
Segons Hagari, els primers indicis apunten que l’incendi que va cremar desenes de persones va ser provocat per l’explosió d’un dipòsit de municions de Hamàs en una instal·lació propera al punt on va impactar un míssil israelià. El militar ha indicat que van només van llançar “17 quilograms d’explosiu”, la “quantitat mínima” que poden llançar els seus avions de combat. És per això que ha afirmat que la seva munició “per ella sola no va poder provocar aquest incendi devastador”. El portaveu ha subratllat que l’operació estava basada en “informació d’intel·ligència precisa” i va permetre eliminar dos destacats “terroristes de Hamàs” responsables d’haver “orquestrat i executat atacs terroristes contra israelians.
Hagari ha lamentat que malgrat els “esforços per minimitzar les víctimes civils durant l’atac”, un incendi declarat per circumstàncies encara per esclarir va acabar la vida de civils que eren a prop del lloc dels objectius. “Aquest és un incident devastador que no prevèiem”, ha assegurat.
Sense hospitals
L’ofensiva israeliana sobre Rafah, al sud de al Franja de Gaza, ha obligat a tancar tots els hospitals excepte un, la Maternitat de Tal Al-Sultan.
Des de l’inici dels atacs han quedat fora de servei sis centres mèdics, l’hospital Abu Youssef Al-Najjar , la Clínica Central Abu Al-Walid, l’Hospital de Campanya the Rafah, l’hospital de Kuwait , l’hospital indonesi de campanya i la clínica de Tal Al-Sultan. Els dos últims han abaixat la persiana en les últimes hores, segons ha informat el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs, segons recull l’agència palestina Wafa. La mateixa font ha informat d’un atac contra l’hospital Indonesi de campanya, on han quedat atrapats tant personal com pacients.
Les autoritats palestines denuncien una campanya d’“atacs deliberats” contra hospitals i centres d’atenció primària a la Franja de Gaza, on només 16 dels 63 hospitals que hi funcionaven abans de la guerra continuen operant de manera parcial. El sistema sanitari de l’enclavament es troba al caire del col·lapse després que més de 150 instal·lacions mèdiques i unes 130 ambulàncies hagin patit danys pels atacs des del 7 d’octubre. En el mateix període han perdut la vida 493 sanitaris i 264 treballadors humanitaris, segons el Ministeri d’Afers Humanitaris palestí.