Política

iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

El polític ultraconservador ha registrat la seva candidatura a les eleccions anticipades de juny

L’expresident ultraconservador de l’Iran Mahmud Ahmadinejad ha registrat la seva candidatura a les eleccions que se celebraran en el país el pròxim 28 de juny, convocades després de la mort d’Ebrahim Raisi en un accident d’helicòpter el maig passat, segons informa aquest diumenge la televisió estatal iraniana.

Ahmandinejad podria encara ser exclòs de la cursa presidencial. Com la resta d’aspirants, la seva candidatura serà examinada pel Consell de Guardians del règim, liderat per clergues, que farà pública la llista definitiva de candidats el pròxim 11 de juny.

El polític ultraconservador ha arribat al Ministeri d’Interior per a registrar-se acompanyat d’un gran nombre de seguidors que onejaven la bandera iraniana, en una mostra de suport a l’exmandatari, segons mostren les televisions locals.

Ahmadineyad, un exmembre de la Guàrdia Revolucionària va arribar a la presidència de l’Iran el 2005. Va succeir al primer president reformista Muhammad Khatami –qui el 1999 va portar aires aperturistes a l’Iran–, i va imposar de nou polítiques ultraconservadores. La seva presidència va ser molt controvertida, tant a l’estranger com al seu país, però l’expresident continua tenint un fort suport entre les classes populars, que confien que pugui millorar la situació econòmica del país, tot i que durant el seu mandat va empitjorar.

Per límits de mandat va renunciar al càrrec el 2013 i el Consell de Guardians li va prohibir presentar-se a les eleccions del 2017, un any després que el líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, l’hagués advertit que no era bo pel país que es tornés a presentar. Per aquesta raó, el Consell de Guardians podria ara tornar a vetar la seva candidatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.