Política

política

Llach alerta d’una “desnacionalització” de Catalunya si governa Illa

Demana als partits independentistes que facin “tot l’esforç possible” per tenir una majoria a la mesa del Parlament

Diu que ERC s’ha de “salvar” de la “contradicció històrica” en què l’ha situat Junqueras

El nou president de l’ANC, Lluís Llach, creu que Junts, ERC i la CUP tenen “l’obligació” de fer “tot l’esforç possible” per pactar una mesa del Parlament amb majoria independentista. “Ho han d’intentar de totes totes”, ha dit en una entrevista aquest matí a RTVE. Segons Llach, els independentistes “han d’ocupar tot el poder que puguin” per evitar “la desnacionalització” que creu que implicaria que les institucions les liderés el PSC. De fet, ha alertat que si Salvador Illa governa la Generalitat “la desnacionalització pot convertir-se en un punt de no-retorn”, ja que suposaria un perill per a “paràmetres de convivència nacional” com la llengua. Llach ha recordat que el candidat socialista “anava a manifestacions amb Ciutadans quan no hi anava ningú del PSC”.

El nou president de l’ANC ha reconegut que ara mateix Illa és “al centre” de la política catalana però n’ha responsabilitzat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que segons ell “va fer un gir de 180 graus” quan era a la presó de Lledoners. De fet ha lamentat que el líder republicà ha patit una “transformació personal”, i l’ha acusat de “negar tot el que defensava” uns anys abans. “Jo no reconec l’Oriol Junqueras dels anys 14, 15 i 16”, ha dit, mentre ha admès que segurament el republicà no s’esperava les seves crítiques. “Si alguna persona podia dir a gent de la seva corda que això no anava com havia d’anar, em tocava... Vaig ser el primer civil a demanar la seva dimissió”, ha constatat. Segons el president de l’ANC, ERC “s’ha de salvar d’aquesta contradicció històrica”, ja que segons ell els seus 93 anys d’història “contradiuen el comportament de Junqueras els últims anys”.

A més, Llach, que ha considerat que les esquerres han d’abordar el tema de la immigració per evitar el creixement de partits com Aliança Catalana, ha criticat també l’estratègia d’ERC a Madrid, on creu que va fer “una mena de renúncia a la conformació d’oposició”. En aquest sentit, ha posat en dubte que hi hagi “prou coratge” en la part independentista per fer caure Pedro Sánchez, a qui ha considerat “el millor triler que ha tingut l’Estat espanyol des d’Adolfo Suárez”, i ha vaticinat que acabarà deixant els independentistes “amb el cul a l’aire” perquè “s’inventarà unes eleccions o alguna jugada”.

Pocs dies després de l’aprovació definitiva de l’amnistia al Congrés, Llach també s’ha mostrat escèptic sobre la seva aplicació. De fet ha vaticinat que la norma “no s’aplicarà” mentre duri “el cop d’estat judicial” i el poder legislatiu “no es posi seriós”. Si això passa, voldrà dir que “no calen militars per fer un cop d’estat”, ha etzibat.

El nou president de l’ANC, que ha dit que el 12-M va votar Carles Puigdemont i que a les europees votarà el candidat de Junts Toni Comín “per amistat i per una qüestió totalment humanitària”, considera que hi ha d’haver “un centre-dreta independentista, perquè sense no hi haurà mai independència”. Segons ell, s’ha de tornar a construir la unitat entre les forces independentistes, però no s’ha volgut posicionar sobre quin seria el millor format, ja que han de decidir els mateixos partits si volen una llista unitària, un programa comú o anar per separat però amb una mateixa estratègia. En una entrevista ahir a la nit al 3/24, Llach també va refermar la seva oposició al fet que la seva entitat promogués una llista cívica: “Esclavitzar l’ANC a una proposta electoral vol dir lligar-la de peus i mans”, va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia