Política

DINAMARCA

Condemna unànime a l’atac contra la líder danesa, que pateix danys cervicals lleus

Els líders comunitaris rebutgen l’agressió a la mandatària, quan tornava d’un acte de campanya per a les europees

L’atacant passa a disposició judicial aquest dissabte

La primera ministra danesa, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, pateix “fuetades cervicals lleus” a conseqüència de l’agressió de què va ser víctima, divendres, quan anava a peu per una cèntrica plaça del nucli antic de Copenhaguen, segons han informat les autoritats del país nòrdic. L’atacant, que en un primer moment la va deixar commocionada, va ser detingut al mateix lloc dels fets i passarà aquest dissabte a disposició judicial per a una eventual presó preventiva.

Segons el relat de dues testimonis al diari local BT, l’agressió va tenir lloc quan un home es va acostar a la premier i li va propinar una “forta empenta” que la va desestabilitzar sense fer-la caure. Frederiksen es va asseure en un cafè pròxim per recuperar-se del cop, que li ha provocat “fuetades cervicals lleus”.

Diversos dirigents europeus han condemnat l’atac que va patir divendres la primera ministra danesa quan tornava d’un acte de campanya per a les europees de diumenge. L’agressió es va produir menys d’un mes després que un altre cap de govern de la UE, l’eslovac Robert Fico, rebés diversos trets mentre saludava els seus seguidors al carrer. Fico va sobreviure al tiroteig després de diverses operacions.

Aquest dissabte, el president francès, Emmanuel Macron, ha parlat d’atac “inacceptable” a Frederiksen mentre que la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, s’ha declarat “profundament commocionada”. Idèntica reacció va expressar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha condemnat també “aquest acte menyspreable que va en contra de tot el que creiem i defensem que sigui Europa”. “Et desitjo força i coratge, de sobres”, li ha desitjat en un missatge a la xarxa X.

La presidenta de l’eurocambra, Roberta Metsola, ha qualificat d’“atroç” l’agressió tot recordant que “la violència no té cabuda a la política”. També el president del Consell Europeu, Charles Michel, s’ha mostrat “indignat” per l’agressió, un acte “covard”.

Els líders dels principals partits danesos i diversos ministres han reaccionat a les xarxes socials condemnant aquest episodi de violència. Mette Frederiksen, de 46 anys, lidera el govern danès des del juny del 2019: la primera legislatura, al capdavant d’una coalició de centreesquerra i, des de desembre del 2022, d’un executiu de centre amb dues formacions de dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.