Política

Eleccions Europees

El partit d’Orban guanya la votació amb el 43% però perd suport

El Tisza, del conservador Peter Magyar, aconsegueix el 31% dels sufragis

Els progressistes perden tres escons i els liberals de Momentum es queden fora de l’Eurocambra

Victòria agredolça per al Fidesz, el partit del primer ministre ultranacionalista hongarès Viktor Orbán. Amb més del 60% de l’escrutini completat, el partit governamental ha estat la força més votada a les eleccions europees d’aquest diumenge amb el 43,78%. Però aquest resultat, que li valdria onze escons al Parlament Europeu, serà, de confirmar-se, el pitjor del Fidesz en uns comicis europeus. Als anteriors comicis el partit d’Orbán va guanyar amb el 52% dels vots i en els darrers vint només havia quedat per sota del 50% una vegada, el 2004, quan va arribar al 47,4% com a partit d’oposició.

A més, en aquesta contesa ha irromput amb força el conservador Tisza, del dissident de FideszPeter Magyar, amb el 30,71% dels sufragis. Magyar ja ha avançat que els set eurodiputats de Tisza s’integraran al Partit Popular Europeu, del qual Fidesz va ser obligat a sortir el 2021.

Orbán ha deixat entreveure que el seu partit, que ha perdut dos escons, es podria associar amb el Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), amb partits com els Germans d’Itàlia, el Llei i Justícia polonès o l’espanyol Vox.

Els grans perdedors dels comicis són els liberals i progressistes hongaresos. L’aliança opositora de centreesquerra DK-MSZP-Diàleg que cauen al 8,25% i passen de cinc a dos eurodiputats. Els liberals Momentum no han superat el llindar del 5% i es queden sense representació, tal com el nacionalista Jobbik, que perd l’escó que tenia a l’última legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia