Política

Política

Junqueras deixa de ser president d’ERC per optar a la reelecció al novembre

La formació concretarà dissabte en un Consell Nacional com serà la consulta a la militància per decidir sobre una eventual investidura

Oriol Junqueras ja ha deixat de ser president d’ERC, una decisió que va anunciar el 15 de maig en una executiva extraordinària després de les eleccions catalanes i que ha formalitzat aquest dilluns durant la reunió de l’executiva nacional. Amb tot, Junqueras plega de forma temporal, ja que podria presentar-se a la reelecció del càrrec al novembre si aconsegueix tenir “l’aval renovat” de les bases del partit. Per aquest motiu, Junqueras està recorrent el territori per conèixer de primera mà què pensen els militants i si li donen la confiança abans de decidir si es torna a presentar per liderar de nou el partit.

La dimissió es fa efectiva pocs dies abans que, dissabte, ERC celebri un Consell Nacional que ha de fixar les bases de la consulta que es farà a la militància per decidir sobre una eventual investidura. Així, les bases hauran d’aprovar el reglament de la pregunta, que no serà concreta sobre cap candidat a presidir la Generalitat, ja que no s’espera que hi hagi encara cap acord dels partits ni proposta en ferm. De fet, des d’ERC no tanquen la porta a cap escenari, tampoc el de la repetició electoral.

Precisament qui pilotarà les regnes del partit, assumint les funcions de la presidència i les negociacions de cara una possible investidura a partir d’ara serà la secretària general, Marta Rovira, que també ha anunciat que deixarà el càrrec -ella si de forma definitiva- de cara al Congrés Nacional d’ERC convocat pel 30 de novembre.

De fet, Rovira va expressar la seva intenció de dimitir, a diferència de Junqueras, per renovar els lideratges del partit. També ho va fer després de les eleccions i de la renuncia de Pere Aragonès. Aquesta diferència d’opinió sobre les persones que han de pilotar el partit ha evidenciat la distància entre Junqueras i Rovira, un tàndem que va començar a caminar l’any 2011. De fet, es preveu que el sector afí a Rovira, en què també hi ha Aragonès i altres membres del govern, proposi el seu propi candidat alternatiu per presidir el partit.

Aquest matí, després d’admetre que ERC ha perdut “molts vots” a la eleccions europees respecte el 2019, l’eurodiputada Diana Riba ha recordat que els republicans inicien ara un període de “reflexió interna” en el qual caldrà veure quins “canvis” considera la militància que cal tirar endavant, el que ha de servir per capgirar situacions com aquesta. Ho ha fet en una entrevista a TV3 recollida per l’ACN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès