Política

guerra a gaza

Blinken diu que els “nombrosos canvis” de Hamàs a la proposta dificulten l’acord

El secretari d’Estat afirma que algunes de les peticions del grup armat no són viables

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha culpat aquest dimecres des de Doha al grup islamista palestí Hamàs d’impedir que s’arribi a un acord de treva després de demanar “nombrosos canvis” a la proposta presentada pels Estats Units, ja que alguns d’ells no són “viables”.

“Nombrosos canvis han estat proposats a l’acord que està en la taula i que tothom recolza. Alguns d’ells són canvis viables, però altres no”, ha afirmat el cap de la diplomàcia estatunidenca en una roda de premsa al costat del primer ministre i ministre d’Exteriors de Qatar, Mohamed bin Abdelrahman.

Visiblement molest, Blinken ha afirmat que s’arriba a un punt en una negociació “en el qual si una part continua canviant les seves demandes, fins i tot fent demandes i insistint en canvis per a coses que ja havien acceptat, has de preguntar-te si estan procedint de bona fe o no”.

Decidits a salvar les diferències

Igualment, ha dit que, al costat dels mediadors d’Egipte i Qatar, el seu país està “decidit a intentar salvar les distàncies”, però tot i que es treballi perquè aquestes bretxes puguin ser salvades, “no significa que es vagin a salvar”.

“Com més temps passi, més gent sofrirà. I és hora d’acabar amb el regateig i començar un alto el foc. És tan simple com això”, ha afirmat Blinken en l’última part de la seva octava gira per Orient Mitjà des del passat 7 d’octubre, quan Hamàs va atacar Israel i va causar la mort d’unes 1.200 persones i va segrestar altres 200, la qual cosa va desencadenar una guerra en la Franja de Gaza que ha causat més de 37.000 morts.

A la pregunta de si també Israel hauria de ser pressionat, Blinken ha assenyalat: “Israel va acceptar la proposta. Tal com era. I Hamàs no ho va fer, així que crec que és bastant clar el que ha de passar. Estem decidits a intentar treballar en això en els pròxims dies. Treballarem en això amb urgència i veure si les llacunes són factibles”.

D’altra banda, el primer ministre de Qatar, Mohamed bin Abdelrahman, ha assegurat que “totes dues parts”, tant Israel com Hamàs, “necessiten fer algunes concessions per a arribar a un acord”. “Si parlem de pressió, la pressió ha d’estar en totes dues parts”, ha afirmat Bin Abdelrahman, que ha destacat les “declaracions contradictòries d’alguns funcionaris israelians”, als quals també s’ “ha de pressionar”.

Blinken i Bin Abdelrahman s’han negat a especificar els canvis que Hamàs ha plantejat a la proposta de treva presentada fa dotze dies pel president estatunidenc, Joe Biden.

No obstant això, un responsable de Hamàs ha explicat avui a Efe sota condició d’anonimat que el seu grup “ha proposat un nou calendari per a un alto el foc permanent i la retirada de tota Gaza, inclosa Rafah”, en el sud de l’enclavament palestí, i que connecta Egipte amb la Franja.

Els canvis tracten també d’aclariments sobre si l’alto el foc és temporal o permanent –la qüestió clau d’aquesta negociació–, així com la retirada israeliana completa de Gaza i els terminis durant els quals es durà a terme aquest procediment.

L’informant va insistir que “no hi ha canvis fonamentals respecte a l’intercanvi de presoners, sinó més aviat algunes qüestions relacionades amb l’alto el foc i quan serà permanent”.

Aquesta proposta, secundada dilluns passat per una resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, ofereix a Israel i Hamàs un pla de tres fases de sis setmanes de durada per a posar fi a la guerra a Gaza.

A més d’un alto el foc, el pla contempla l’intercanvi d’ostatges israelians per presoners palestins, una retirada israeliana de Gaza, l’augment d’ajuda als gazians, i en una última fase un procés per a la reconstrucció de l’enclavament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia