Política

guerra a europa

Biden i Zelenski signaran aquest dijous un acord bilateral de seguretat

La firma es farà en el marc de la cimera del G7 que se celebrarà a Itàlia

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el seu homòleg d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, signaran aquest dijous en el marc de la cimera del G7 que se celebra a Itàlia un acord bilateral de seguretat, segons ha anunciat aquest dimecres l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

“Els líders signaran un acord bilateral de seguretat, deixant clar que el nostre suport perdurarà en el futur”, ha explicat Sullivan als periodistes que viatjaven amb Biden en l’avió presidencial Air Force One rumb a la cimera, que comença demà a la regió italiana d’Apúlia.

Aquest acord “reafirmarà la cooperació contínua entre Ucraïna i els Estats Units, especialment en l’àmbit de la defensa i la seguretat”, ha afegit Sullivan.

El pacte és resultat de la declaració signada pels líders del G7 el juliol de 2023, en el marc de la cimera de l’OTAN celebrada a Vílnius (Lituània), en la qual es van comprometre a garantir la seguretat d’Ucraïna a llarg termini, un text al qual posteriorment es van adherir una vintena de països.

Com a conseqüència, més d’una desena de nacions, incloent-hi el Regne Unit, França i Alemanya, han signat acords bilaterals de seguretat similars amb Ucraïna, i després de mesos de negociacions, els Estats Units farà el mateix demà.

“Volem demostrar que els Estats Units fan costat al poble d’Ucraïna, que estem amb ells, i que continuarem ajudant-los en les seves necessitats de seguretat. No sols demà, sinó en el futur”, ha emfatitzat Sullivan.

L’assessor no ha proporcionat detalls sobre el text, però ha indicat que amb aquest acord els Estats Units s’asseguraran que Ucraïna implementi unes certes reformes i, a més, podrà supervisar com s’usa l’armament que ha enviat a Kíiv, la qual cosa és d’especial importància per a Washington, que tem una escalada de tensió amb Moscou.

Aquest pacte no compromet als EUA a enviar tropes a Ucraïna, ha explicat també Sullivan.

No obstant això, segons fonts citades per la cadena CNN, l’acord és menys formal que un tractat, aspecte que requeriria l’aprovació del Senat, per la qual cosa no és necessàriament vinculant per a futurs presidents.

L’expresident Donald Trump (2017-2021), que s’enfrontarà a Biden en les eleccions de novembre, no ha dit explícitament si continuarà fent costat a Ucraïna si torna a la Casa Blanca i només ha afirmat que negociarà una ràpida fi de la guerra amb Rússia, però sense explicar com.

Trump també ha instat els països europeus a contribuir més a la seva pròpia defensa i ha dit que permetria a Rússia “fer el que li vingui de gust”, fins i tot atacar a membres de l’OTAN, si els membres de l’Aliança no augmenten el seu finançament en defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

La cúpula de la fiscalia avala aplicar l’amnistia sense subterfugis

barcelona
Alemanya

Arrenca el tercer judici contra la trama colpista d’ultradreta

Barcelona

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA
educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona