Política

amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’aplicació de l’amnistia

Els quatre fiscals rebels del Suprem han convocat una junta de fiscals

La cúpula fiscal es reuneix aquest dimarts per fixar una postura sobre si l’expresident català Carles Puigdemont i la resta de líders independentistes de l’1-O han de ser amnistiats de tots els seus delictes, així com si cal demanar també al Suprem que aixequi les ordres de detenció nacionals.

Els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena van invocar l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per convocar una Junta de Fiscals de Sala, la cúpula de la carrera fiscal, que se celebrarà aquest dimarts.

El motiu és que no estan d’acord amb l’ordre donada pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que els ha instat a demanar a l’alt tribunal que apliqui l’amnistia a tots els delictes dels líders independentistes catalans, quan els quatre fiscals asseguren que no es pot perdonar la malversació perquè és “improcedent i contrària a les lleis”.

Sobre la taula, dues postures enfrontades. Els quatre fiscals del procés advoquen per deixar fora de l’amnistia la malversació perquè consideren que la llei exclou els actes que “impliquen un enriquiment personal o un benefici patrimonial”. També creuen que va afectar els interessos financers de la Unió Europea, un dels punts que la norma exclou del perdó. Per aquestes racons entenen que tampoc no es poden aixecar les ordres de detenció nacional vigents.

Aquesta tesi xoca frontalment amb la que defensa el fiscal general, que nega que aquests interessos econòmics comunitaris es veiessin afectats en el desviament de fons públics per l’1-O, i que rebutja així mateix que hi hagués “ànim d’enriquiment” personal en la destinació dels diners públics per al referèndum. A més, avala aixecar les ordres nacionals de detenció perquè “des del moment en què s’adverteixi que opera una causa d’extinció de la responsabilitat criminal sobre un subjecte és imperatiu” el seu alçament sobre la base de l’imperi de la llei.

La malversació afecta els quatre condemnats que compleixen penes d’inhabilitació per aquest delicte -l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa- i també tres dels exiliats -Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluis Puig-, processats per malversació i desobediència i sobre els quals pesen, a més, les ordres de detenció nacional.

Com ja van anunciar quan li van presentar al fiscal general el seu informe contrari a amnistiar Puigdemont i la resta de líders independentistes, els quatre fiscals volen que les discrepàncies existents siguin escoltades per la cúpula del ministeri fiscal.

I si, després de la Junta, en què l’última paraula la segueix tenint García Ortiz, es manté el criteri del fiscal general, creuen que aquest hauria d’assumir la causa o designar un altre fiscal perquè ho faci, com dicta l’article 25 de l’Estatut, és a dir, ells s’apartarien.

Després, és el Tribunal Suprem qui ha de decidir com afecta la llei d’amnistia als procediments respectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament activa avui el rellotge preelectoral i es dona l’agost per fer un ple

barcelona

Amb qui van els empresaris francesos?

París
Eva Menor Cantador
Alcaldessa de Badia del Vallès (PSC)

“Deixo de ser alcaldessa, però portaré Badia al cor i al cap”

Badia del Vallès
Quim Roca
Alcalde de Sant Gregori (Junts)

“El repte és convertir l’espai del Sindicat en un local social”

Sant Gregori
economia

Oli amb IVA del 0% fins a l’octubre i reducció de l’IRPF a rendes baixes

madrid
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona