Política

unió europea

Arrenca la cimera informal de la UE per elegir els alts càrrecs amb un “consens emergent” perquè Von der Leyen repeteixi

Scholz evita aclarir si Von der Leyen és la seva candidata entre crides dels líders a tancar un acord “ràpid”

Reunió prèvia entre els negociadors socialdemòcrates i populars

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) ja estan reunits per començar a negociar qui ocuparà els alts càrrecs de les institucions comunitàries.

Els líders arriben a la cimera informal amb un “consens emergent” per a la reelecció d’Ursula von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea (CE), segons han apuntat el líder irlandès, Simon Harris, i el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, qui ha considerat que l’alemanya és una “candidata excel·lent”. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha evitat dir si la seva candidata és Von der Leyen, però ha esperat que les decisions sobre els alts càrrecs es prenguin “ràpidament”. El que sí ha subratllat el canceller alemany és que la pròxima presidència de l’executiu comunitari ha d’aconseguir els suports al Parlament Europeu sense l’extrema dreta.

Malgrat les crides d’alguns líders per tancar “ràpid” un acord sobre els pròxims lideratges a la UE, d’altres també han remarcat que el sopar informal d’aquest dilluns serà una primera aproximació per veure les “posicions” de cadascun dels països i han apuntat a la cimera formal de la setmana que ve per acabar de tancar els alts càrrecs.

A banda de Von der Leyen a la Comissió Europea i Costa al Consell Europeu, Kaja Kallas és el nom que sona per ocupar la posició d’alt representant per a la Política Exterior de la UE en substitució de Josep Borrell.

Reunió prèvia entre socialdemòcrates i populars

Els negociadors socialdemòcrates, Pedro Sánchez i Olaf Scholz, i els populars europeus, Donald Tusk i Kyriakos Mitsotakis, s’han reunit aquest dilluns abans del sopar informal a 27 per començar a negociar els alts càrrecs a la UE, segons han confirmat fonts diplomàtiques. La reunió s’ha produït just abans del sopar informal en què els 27 començaran a temptejar noms per ocupar la presidència de la Comissió Europea, del Consell Europeu i el càrrec d’alt representant per a la Política Exterior. A l’arribada a la cimera informal, el líder irlandès, Simon Harris, i el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, han apuntat a un “consens emergent” perquè l’alemanya Ursula von der Leyen repeteixi com a presidenta de la CE.

Sánchez i Scholz també s’han trobat amb Rutte i el president francès, Emmanuel Macron, abans de la trobada a 27, segons han apuntat les mateixes fonts.

“És important que les decisions es prenguin ràpidament perquè són moments difícils i és important saber quin serà el futur d’Europa”, ha dit Scholz a l’arribada de la reunió.

Presidència del Parlament compartida

Pel que fa a la presidència del Parlament, el Partit Popular Europeu (PPE) ha plantejat aquest dilluns que la presidència del Consell Europeu, a la qual aspiren íntegrament els socialdemòcrates en la cimera comunitària d’aquest dilluns, es divideixi en dos mandats de dos anys i mig i una d’aquestes parts l’assumeixi un representant popular, han dit a Efe fonts del PPE.

Aquestes fonts han assenyalat que no es tracta d’una línia vermella per al seu partit, representat en les negociacions pel primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i el polonès, Donald Tusk, sinó que s’ha plantejat dividir aquest mandat de cinc anys com ja es fa tradicionalment en el Parlament Europeu.

En els tractats, el mandat del president del Consell Europeu ja té dos anys i mig de durada prorrogable una vegada, però, en la pràctica, els tres presidents que ha tingut la institució l’han dirigit durant cinc anys de legislatura europea cadascun: va ser el cas d’Herman Van Rompuy, Donald Tusk i Charles Michel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona
política

Illa ofereix diàleg per aconseguir un pacte progressista “sòlid i ambiciós”

barcelona
Política

Tortosa aprovarà una modificació pressupostària de 3,3 milions

Tortosa
política

Batet (Junts) reivindica “un govern d’estricta obediència catalana”

barcelona
política

ERC reclama a PSC i Junts que facin “propostes valentes” si volen el seu suport

barcelona
política

Activat el compte enrere per a la investidura: límit 26 d’agost o eleccions el 13 d’octubre

barcelona
rússia

Comença el judici contra un periodista dels EUA acusat d’espionatge

barcelona