Política

israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea parlamentària amb la finalitat de reocupar Gaza

El ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, aposta perquè Israel promogui un pla de reassentament israelià després de la fi de la guerra i l’expulsió total dels palestins

Un reduït grup de legisladors israelians han celebrat aquest dimarts la reunió inaugural d’una assemblea parlamentària “per a la renovació dels assentaments en la Franja de Gaza”, en la qual va participar el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, que ha fet una crida a ocupar tot l’enclavament palestí.

“Estem compromesos amb tornar a Gaza, al nord de Samaria (Cisjordània ocupada), i a assentar-nos aquí”, ha dit el polític ultradretà i colon, afegint que “on no hi ha jueus imperen el terrorisme, els assassinats i els coets”, segons recull el mitjà israelià Haaretz.

L’assemblea va ser anunciada dilluns per legisladors de Poder Jueu (el partit de Ben Gvir) i de Sionisme Religiós, del també colon i ministre ultra de Finances, Bezalel Smotrich.

Tots dos partits són clau en la coalició de govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, encara que el mandatari ha assegurat que el país no té intenció de reocupar l’enclavament palestí després de la guerra.

El primer ministre, per contra, sí ha secundat que Israel mantingui el “control de la seguretat” de Gaza quan s’acabi la guerra a fi, diu, d’evitar un ressorgiment de Hamàs.

Segons els legisladors d’aquesta assemblea, la retirada unilateral de Gaza en 2005 –on Israel va arribar a tenir 21 assentaments amb 8.000 residents, retrocedint a les fronteres prèvies a 1967– va ser un greu error que va donar peu a l’enfortiment de les milícies palestines en la zona.

El grup aboca al fet que el govern promogui un pla de reassentament israelià després de la fi de la guerra i l’expulsió total dels palestins.

Ja el passat 28 de gener l’extrema dreta israeliana, incloent-hi 12 ministres –entre ells Ben Gvir– i 15 legisladors alineats amb el moviment de colons, van celebrar una conferència a Jerusalem centrada també en la reocupació de Gaza.

Al desembre, la constructora Harey Zahav especialitzada en assentaments a Cisjordània, va al·ludir a l’aixecament de fileres de xalets en primera línia de platja a Gaza quan “s’evacuï als invasors i es netegin els enderrocs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia