Política

política

Ja és oficial: cap candidat es vol presentar encara a la investidura

Illa i Puigdemont comuniquen a Rull la intenció d’optar a ser presidents però demanen més temps, perquè no tenen els suports necessaris per fer-ho

Junts i PSC es recepten discreció en les converses, que admeten que poden anar per llarg

ERC veu la negativa “una falta de respecte” i reclama que es faci un ple igualment

Ja és oficial: ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont es volen presentar com a candidats a la investidura en el ple que estava previst convocar el proper dimarts, 25 de juny, l’últim dia del termini legal per poder-ho fer. Així se li ha comunicat formalment aquest matí al president del Parlament, Josep Rull, en la ronda de consultes que manté per nomenar un candidat. Illa ha transmès a Rull que presentarà candidatura a ser investit “com a guanyador de les eleccions” que és. “Però necessito més temps”, ha admès. “Estic treballant per obtenir el suport de la majoria progressista de la cambra, hem començat converses discretes amb ERC i els comuns, i conforme vagin avançant i tinguem travada aquesta majoria, li faré avinent”, ha explicat Illa després a la premsa. En aquest sentit, el líder socialista també ha volgut deixar clara una altra cosa: “en cap cas” el PSC s’abstindrà ni donarà suport a cap altre candidat, en al·lusió a l’única fórmula que podria fer possible una investidura de Puigdemont.

Illa, que no ha volgut aclarir si es presentarà igualment a la investidura si no aconsegueix els suports, ha justificat que no vol “fer perdre el temps a ningú”, en al·lusió a una sessió d’investidura “no prou madura”, però tampoc vol “posar pressa a ningú”, en al·lusió a ERC, amb la qual cosa admet que les negociacions poden anar per llarg. “Vull fer les coses ben fetes, amb solidesa, ben enraonades i ben clares, amb molta tranquil·litat i discreció, negociant més que comunicant”, s’ha receptat, per la qual cosa ja ha dit que “no radiaran” les negociacions. En tot cas, el candidat, que s’ha mostrat “positiu i optimista”, no contempla un escenari de repetició electoral, i ha deixat clar que les decisions sobre la investidura “es prendran a Catalunya”. En aquest sentit, sobre la negociació d’un dels principals obstacles ara mateix, com és el finançament singular que exigeix ERC, ha apuntat que “hi ha una part que depèn d’aquí”. “Hem d’arribar a un acord i és el que estem enraonant”, ha desvelat, abans de recordar que aquesta és una “preocupació” de totes les formacions.

Minuts abans, pel seu cantó, Albert Batet i Mònica Sales, president i portaveu de Junts, també han comunicat a Rull la intenció de Carles Puigdemont de sotmetre’s a la investidura... “però no ara”, ha aclarit després Batet en roda de premsa. “Estem buscant suports i negociant per tenir una majoria, en el moment que la tinguem ho comunicarem al president Rull i demanarem que es convoqui ple”, ha explicat. Junts s’aferra a l’exemple de la votació de la mesa del Parlament, que ha acabat tenint majoria independentista, i que segons ell “demostra” que Puigdemont té “opcions plausibles” de ser president en el context d’una majoria simple. És a dir, ha posat en relleu que els 59 vots que sumen Junts, ERC i CUP són més que els 42 del PSC, 48 si s’hi sumen els dels comuns. “Però això encara demana temps”, ha sentenciat. Demana temps i una abstenció que el PSC ja ha tornat a negar avui en rodó que atorgui.

Batet no ha volgut entrar en detalls ni calendaris de les negociacions que mantenen amb ERC, CUP ni el mateix PSC. “Aquesta negociació la farem a l’estil de Junts, amb molta discreció, molta humilitat i molta efectivitat”, ha conclòs. El líder parlamentari ha reiterat que el compromís de Puigdemont és tornar “quan hi hagi un ple d’investidura”, i que això ho manté, si bé no ha aclarit què farà si no es presenta cap candidat.

ERC ho veu una “manca de respecte”

La portaveu del grup d’ERC, Marta Vilalta, ha lamentat que és “inaudit i irresponsable” que cap candidat faci el pas de postular-se dins del primer termini legal, i “no aprofitin l’oportunitat de presentar els seus projectes de país”. “És una falta de respecte cap a la ciutadania, que menysté les institucions”, ha criticat. Vilalta ha reflexionat que guanyar temps per negociar “no pot voler dir amagar-se”, i en aquest sentit ha recordat que Pere Aragonès ja va passar la passada legislatura per un intent fallit abans d’assolir la presidència. “Els que s’han passat la campanya dient que volen presidir el país haurien d’assumir la responsabilitat de presentar-se”, ha etzibat. Tot plegat li ho han fet avinent també ella mateixa, i el líder del grup parlamentari, Josep Maria Jové, en la reunió, que ha tancat la ronda de converses, que han mantingut amb Rull, a qui han reclamat també que aquest procés tingui “la màxima transparència”. Per tant, li han demanat que si hi ha d’haver un acte equivalent i no un ple d’investidura, “no pot ser un simple tràmit, sinó que s’ha de fer de forma solemne”, és a dir, en forma igualment de ple, a fi de poder fer el debat i les reflexions que corresponguin “de forma oberta”.

Vilalta creu que amb els dos mesos que donarà la llei després “hi ha marge” per assolir un pacte, si bé ha demanat als partits que “es prenguin seriosament” les converses. En aquest sentit, ha repetit les condicions bàsiques que hi posa ERC, que ha admès que passen en bona part per “negociacions prèvies” obertes ja amb el PSOE que ara “hauran de seguir”, i que per tant també passaran per la taula de Pedro Sánchez, i per tant hi pot haver interlocutors socialistes més enllà del PSC. En aquest sentit, respecte la reivindicació d’un finançament singular, la portaveu ha reblat que ERC vol “un bon acord per a Catalunya” i que aquest és “un repte enorme” que el PSC “ha de poder entendre i assumir amb la màxima exigència i ambició”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia