Política

Acusen formalment els implicats en el presumpte segrest de nens al Txad

Els advocats dels francesos al Txad esperen fer front comú amb els catalans detinguts

El fiscal públic del Txad, Ahmat Daoud, ha anunciat avui que ha presentat càrrecs formalment contra divuit persones, entre les quals hi ha els set espanyols detinguts, pel suposat intent de segrest de nens al país centreafricà, i que espera la resposta de les autoritats judicials, segons ha informat la BBC.

Els tres advocats que aquest dimarts han de viatjar al Txad per fer-se càrrec de la defensa dels nou francesos detinguts de l'ONG l'Arca de Zoè, esperen "fer front comú" amb els lletrats designats pels set tripulants de la companyia catalana Girjet, segons ha manifestat a l'ACN l'advocada Céline Laurenzon.

"Encara no he estat contactada pels meus col.legues espanyols, però la defensa hauria de ser comuna", explica Laurenzon per qui encara és massa aviat per saber com es produirà aquesta "defensa penal".

Laurenzon, amb els seus altres dos companys, s'han de desplaçar aquest dimecres a la capital N'Djamena on haurien de ser traslladats aquest dimarts des d'Abéché els setze detinguts, més un pilot belga i dos ciutadans txadians.

La policia va detenir dos ciutadans del Txad, set espanyols membres de la tripulació que havia de traslladar els nens en un vol xàrter, així com nou francesos, tres periodistes i sis membres d'una ONG anomenada Arca de Zoë. El personal de la UNICEF ha afirmat que els nens, actualment en un orfenat a Abeche, ploren a la nit perquè troben a faltar els pares i diuen que són de pobles del Txad i no orfes com asseguraven els membres de l'ONG.
Per la seva banda, el ministre d'Interior del Txad, Ahmat Mahamat Bachir, ha advertit que els treballadors de l'ONG podrien passar diversos anys a la presó. Els nou detinguts francesos s'enfrontaran amb càrrecs d'intent de segrest dels nens i frau, ha assegurat Daoud.

Els set espanyols seran acusats de complicitat en el crim, així com els dos nacionals del Txad sense identificar. De moment, sembla probable que els presoners, actualment detinguts a Abeche, seran enviats a una presó, tot i que no se sap si seran portats a la capital, Djamena, segons la corresponsal de la BBC, Stephanie Hancock. Aquesta ha afegit que el sistema judicial del Txad és notòriament lent, però que, enfrontat amb un cas tan publicitari, no és descartable que el procés sigui tramitat amb rapidesa. A més, s'ha informat que els nens no són atesos per malalties greus.

La corresponsal de la BBC formava part del grup de reporters portats per les autoritats txadianes a l'aeroport a Abeche, a prop de la frontera amb el Sudan, on els van ensenyar l'avió xàrter privat que encara continua a la pista on va ser abandonat fa tres dies, i més tard van ser portats a l'orfenat on els nens són atesos per treballadors d'agències humanitàries i personal de les Nacions Unides.

Pel que sembla, la majoria dels nens tenen entre 3 i 5 anys i el més gran en té 8 o 9, a més de diversos nadons que no en tenen més d'un i mig, ha assegurat la corresponsal. L'ONG insisteix que actuava de bona fe, portant nens en perill a l'exterior perquè rebessin tractament mèdic.

Els detinguts no es troben a les cel·les de cap presó sinó que són en una habitació gran, i no mostren cap senyal de maltractament, ha manifestat la corresponsal. Pel seu costat, el president de França, Nicolas Sarkozy, ha qualificat les accions dels treballadors de l'ONG d'"il·legals i irresponsables". Mentrestant, el president del Txad, Idriss Deby, ha promès un "càstig sever" per al que ha descrit com una operació de "segrest" o "tràfic de nens".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.