Política

Estat espanyol

El govern espanyol inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

Ho ha anunciat el ministre de Cultura en aplicació de la llei de la memòria democràtica

El Ministeri espanyol de Cultura ha comunicat aquest dijous que ha iniciat els tràmits del procés per a l’extinció de la Fundació Francisco Franco. Ho fa en aplicació de la llei de la memòria democràtica perquè es considera “contrària a l’interès general l’apologia del franquisme que enalteixi el cop d’estat i la dictadura o enalteixi els seus dirigents, amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes”. Comença, doncs, un procés que sotmetrà la qüestió a la Justícia, que és qui tindrà l’última paraula.

Aquest primer pas per extingir a la citada organització franquista ha estat anunciat el ministre espanyol de Cultura, Ernest Urtasun, en un missatge a la xarxa social X en el qual recorda que la llei de la Memòria Democràtica estableix que es poden extingir fundacions quan aquestes “no persegueixin finalitats d’interès general o facin activitats contràries a aquest interès general”.

El procés seguirà tres fases. La primera, l’inici de les actuacions prèvies que ara comença, consisteix en la recopilació de documentació sobre l’incompliment de la llei per part de la Fundació Francisco Franco. La segona, serà l’obertura del procés, que començarà amb la comunicació de l’expedient a la fundació i l’obertura del període d’al·legacions. Finalment, en la tercera i última fase es demanarà un informe a l’Advocacia General de l’Estat, a partir del qual el Ministeri de Cultura elaborarà el dictamen per instar judicialment a l’extinció de la citada fundació i seran els jutges els qui decidiran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia