Política

Estats Units

Defensors dels drets civils demanden Louisiana per obligar a exhibir els Deu Manaments a les aules

La nova llei exigeix penjar pòsters amb el text bíblic a les escoles i universitats que reben fons públics

Les entitats afirmen que la mesura és “descaradament inconstitucional”

Un grup d’organitzacions defensores dels drets civils i la llibertat de religió ha presentat una demanda contra l’Estat nord-americà de Louisiana per ordenar a les escoles i universitats que reben fons públics a exhibir un cartell amb els Deu Manaments. La mesura, aprovada al maig pel Parlament estatal, dominat pels conservadors, exigeix que el text bíblic estigui visible a totes les aules en un pòster de dimensions no inferiors al 27 per 35 centímetres. En signar dimecres la nova llei, el governador de Lousiana, el republicà Jeff Landry, va declarar de manera provocativa que estava a l’espera de ser “demandat”.

La Unió Nord-Americana de Llibertats Civils (ACLU, per les sigles en anglès), els Americans Units per la Separació de l’Església i l’Estat i la Fundació per la Llibertat de la Religió li han agafat la paraula i han anunciat una demanda per impugnar la llei HB 71, que consideren “descaradament inconstitucional”. “Les escoles públiques no són escoles dominicals”, han advertit les entitats.

La llei HB 71 desafia la sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units en el Stone contra Graham de 1980, que va anul·lar l’exhibició dels Deu Manaments a les aules de tot el país. Però el 2022 l’alt tribunal va oferir arran del as Kennedy contra el Districte Escolar de Bremerton una interpretació més flexible de l’ordre constitucional que impedeix la religió patrocinada per l’Estat, a la que s’han agafat Estats amb majories conservadores com Texas, Carolina del Sud i Utah per intentar aprovar iniciatives similars, sense èxit. El Suprem va donar la raó a l’exentrenador de futbol americà d’un institut de l’Estat de Washington (nord-oest) en considerar que una oració silenciosa seva en meitat de la pista escolar després dels partits no violava la Constitució, que estableix “la separació de l’Església i l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia