Política

tribunals

I ara per traïció... El jutge implica Puigdemont i Mas en la ‘trama russa’, tot i l’amnistia

El magistrat Aguirre Obre una nova investigació separada del cas Volhov tot i que l’Audiència li havia impedit seguir fent-ho i l’aprovació de la Llei d’Amnistia

Aprofita l’única peça que encara li quedava oberta sobre suposats desviaments a CDC

Boye: “És un deliri fruit de psicotròpics”

El jutge del “cas Volhov” ha obert una nova peça sobre la suposada ingerència russa en el procés, fins i tot amb la Llei d’Amnistia en vigor, en què ara implica, entre d’altres, Carles Puigdemont i Artur Mas, pels delictes d’alta traïció i malversació. Els dos presidents de la Generalitat no són els únics alts càrrecs investigats en aquesta polèmica derivada del jutge Joaquín Aguirre.

Dies abans de l’entrada en vigor de la Llei d’amnistia, l’Audiència de Barcelona, en una resolució del 4 de juny, va impedir al jutge Aguirre seguir investigant les suposades connexions de l’independentisme a Rússia a la recerca de suports per al procés, en una causa que apuntava al líder de Junts, Carles Puigdemont per un delicte d’alta traïció. Ara s’ha sabut, segons informa Efe, que setmanes després, i amb l’amnistia ja en vigor, el magistrat ha obert una nova peça separada, també relativa a les connexions de l’independentisme amb Rússia en suport del procés.

El jutge s’empara en la proposta del Parlament Europeu d’investigar les ingerències de Rússia als estats de l’Unió Europea per “investigar totes les connexions relacionades amb el govern rus, els viatges i trobades de Puigdemont i els seus col·laboradors i les activitats fetes per ells, que haurien facilitat la infiltració de persones d’origen rus en territori espanyol amb l’objectiu d’influir en les estructures financeres i en la realització d’activitats de desinformació, desestabilització i alteració de la pau social”, assegura l’interlocutòria. Per defugir l’ordre de l’Audiència de Barcelona de no seguir investigant la trama russa -davant del que el jutge tenia com a opcions arxivar el cas, enviar-lo a judici o elevar-lo el Suprem si apreciava indicis de delicte a Puigdemont-, el magistrat opta per obrir una nova peça separada a partir de l’única peça que li quedava encara oberta de la macroinvestigació de Volhov, que tracta del suposat desviament de fons a entitats afins de l’antiga CDC.

Va ser en el marc d’aquesta causa quan es va interceptar una conversa en què l’exsecretari de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas, també investigat, parlava de “10.000 soldats russos” segons el jutge, per donar suport als independentistes catalans i que Rússia estava també disposada a ajudar financerament una eventual Catalunya independent.

Segons el jutge, les “troballes” obtingudes durant la investigació de les activitats de Terradellas han assolit un “gran volum” que ha permès constatar la participació d’altres persones en una trama per obtenir “ajuda financera de la Xina” i en la col·laboració de ciutadans russos “propers al govern central”.

El jutge replica fins i tot a l’Audiència, que li va retreure-li que havia tingut “temps suficient” per aclarir la suposada ingerència russa i que havia sotmès a la investigació a “sis mesos de completa inactivitat”, afirmant que la defensa del cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay -investigat a la peça inicial de la trama russa-, l’havia recusat, de manera que mentre es resolia aquesta qüestió no podia ordenar diligències.

En l’interlocutòria, s’implica, a més de Puigdemont i Mas, l’exportaveu del govern Elsa Artadi, per haver obert les delegacions exteriors de la Generalitat del 2010 al 2017, el diputat de Junts Francesc Dalmases i l’advocat de Puigdemont i altres líders del partit, Gonzalo Boye. També investiga l’excap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay i els periodistes Natàlia Boronat, corresponsal d’El Punt Avui a Rússia fins el 2015, i Carles Porta.

Donat que alguns dels implicats són diputats al Parlament, el mateix jutge informa en l’escrit que quan enllesteixi les investigacions ja informarà el “tribunal competent” que se’n hauria de fer càrrec. Informa l’instància judicial superior del Tribunal Superior de Justícia i el Suprem que investiga els ara ja diputats Puigdemont i Dalmases, que són aforats. Aguirre anuncia que quan finalitzi la “part essencial” de la instrucció d’aquesta peça separada elevarà una exposició raonada als òrgans superiors investigadors. El delicte d’alta traïció no seria amnistiable.

L’advocat Boye considera que el jutge “tracta només d’impedir des de la judicatura torpedinar els acords polítics i democràtics” com el de l’amnistia. Boye acusa el jutge de fer un “deliri” fruit del consum de “psicotròpics” a certes “edats i hores”. Jordi Turull, secretari general de Junts, sosté que “només volen venjança sense cap mena d’escrúpols ni vergonya” i si cal recorren a “fantasia inventada”.

L’Audiència de Barcelona havia donat la raó als investigats del ‘cas Volhov’ i va declarar conclosa la instrucció d’almenys dues de les peces separades de la macrocausa en anul·lar la pròrroga dictada per l’instructor l’1 d’agost de l’any passat. El magistrat Joaquín Aguirre no pot utilitzar, doncs, la informació que s’hagi generat des d’aleshores. L’Audiència considera que no es van complir “degudament” els requisits per acordar la pròrroga del termini d’instrucció.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha reaccionat indignat a la decisió del jutge Aguirre: “Només volen venjança sense cap mena d’escrúpols ni vergonya. Una causa inexistent, una fantasia inventada però qualsevol cosa val per a perseguir independentistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona

Aproven una moció de Junts per l’augment de freqüències de TAV

MADRID
guerra a euruopa

La UE segella l’acord amb Ucraïna per mantenir el suport militar

barcelona
unió europea

Els líders europeus intenten seduir Meloni pels alts càrrecs de la UE

barcelona
judicial

La fiscalia demana amnistiar a Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
POLÍTICA

Iniciativa de suport del PSC a la celebració del centenari de S’Agaró

MADRID
política

Derogat l’article que permetia d’aturar l’amnistia amb un recurs a Europa

barcelona
política

Costa demana al Suprem que no l’amnistiï perquè seria admetre la culpa

barcelona
societat

La Fiscalia demana l’amnistia pels 12 CDR del cas Judes

barcelona