Política

Estat francès

Entre la ultradreta i els insubmisos

Una extrapolació de les europees a les legislatives franceses atorga una àmplia majoria al partit de Marine Le Pen

El sistema legislatiu a dues voltes impedeix una transposició literal i dependrà de les aliances

Classes populars, de més edat, zones rurals i els més crítics amb Macron nodreixen aquest vot extrem

En les europees, el partit de Le Pen es va imposar a les zones rurals en el 93% dels municipis

El mapa que s’extreu de les recents elec­ci­ons euro­pees a l’Estat francès apli­cat als comi­cis legis­la­tius, que té un sis­tema com­ple­ta­ment dife­rent a dues vol­tes, ser­veix, en tot cas, per des­criure la situ­ació política actual del país i el pos­si­ble desen­llaç de cara a les cites del 30 de juny i 7 de juliol. Es dibuixa un mapa per cir­cums­crip­ci­ons –la manera com s’esco­llei­xen els dipu­tats de forma uni­no­mi­nal– on el domini és clara­ment majo­ri­tari per a l’extrema de dreta de Marine Le Pen i un con­trapès del Nou Front Popu­lar d’esquer­res, per sota però resis­tent a les àrees urba­nes, on també hi ha més cir­cums­crip­ci­ons. Al seu cos­tat, el ter­cer bloc de la majo­ria pre­si­den­cial d’Emma­nuel Macron es troba soter­rat que­dant sem­pre per dar­rere, com ara la dreta tra­di­ci­o­nal, en plena des­ban­dada.

Segons aquesta extra­po­lació, sobre els 577 dipu­tats per esco­llir a l’Assem­blea, 313 cor­res­pon­drien al Ras­sem­ble­ment Nati­o­nal (RN) de Le Pen, en funció dels resul­tats de les euro­pees. La majo­ria abso­luta se situa en 289 i, en una trans­po­sició lite­ral, el lepe­nisme asso­li­ria el govern, tal com pretén la seva líder, impo­sant com a pri­mer minis­tre a Macron el seu número dos, Jor­dan Bar­de­lla. Això, en tot cas, dependrà pre­ci­sa­ment de les ali­an­ces que es puguin fer de cara a la segona volta amb els can­di­dats que s’hagin qua­li­fi­cat obte­nint un mínim del 12,5% dels elec­tors ins­crits per cir­cums­cripció. No només dels votants. Les pri­me­res enques­tes rebai­xen a entre 200 i 240 el nom­bre de dipu­tats pos­si­bles per al RN a causa de les tri­an­gu­la­ci­ons que es pro­dui­ran per a aquesta segona volta, i que es cal­cu­len nom­bro­ses, entre 150 i 200.

Seguint amb el refe­rent de les euro­pees, el Nou Front Popu­lar de soci­a­lis­tes, eco­lo­gis­tes, comu­nis­tes i insub­mi­sos gua­nya­ria en 256 cir­cums­crip­ci­ons. I la majo­ria macro­nista, que governa en mino­ria a l’Assem­blea amb 249 dipu­tats, només que­da­ria per davant en set cir­cums­crip­ci­ons: sis d’ultra­mar i una en un dis­tricte aca­ba­lat de París. Igual­ment, Els Repu­bli­cans de dreta, canal clàssic que no han seguit el seu pre­si­dent en rebel·lia, Éric Ciotti, que ha pac­tat amb Le Pen, només ven­ce­rien en una cir­cums­cripció aco­mo­dada de la capi­tal.

La dinàmica de la cam­pa­nya i les nego­ci­a­ci­ons entre les dues vol­tes farà que tot això vagi can­vi­ant, tenint en compte, a més, els equi­li­bris locals i la per­so­na­li­tat dels can­di­dats. Però aquest mapa que va sor­tir de les euro­pees també explica la dis­tri­bució dels elec­tors al país ara mateix. El RN va enfor­tir els seus bas­ti­ons, d’allà on és dipu­tada, per exem­ple, Le Pen, al nord del Pas de Calais, on sobre­passa en la majo­ria dels casos el 45% de vots, i també al sud-est de la Costa Blava, que és el seu feu històric. Però el lepe­nisme es va esten­dre de manera bas­tant homogènia per tot el ter­ri­tori, inclo­ses la Bre­ta­nya o la Bor­go­nya, on habi­tu­al­ment gua­nya l’esquerra o el cen­tre­dreta. És una cons­ta­tació del seu avenç en zones rurals, perquè, si més no, el RN es va impo­sar en el 93% dels muni­ci­pis.

Com a con­trast, els soci­a­lis­tes ho van fer en un 2,7% i els macro­nis­tes només en un 2%. Dins l’esquerra, cal des­ta­car que els insub­mi­sos de Jean-Luc Mélenc­hon ho van fer en un 0,9%, però espe­ci­al­ment als subur­bis de París i Lió, on vore­ja­ven fàcil­ment el 50% dels vots. És el ves­sant opo­sat d’unes clas­ses popu­lars, en aquest cas d’ori­gen immi­grant, que veuen en els insub­mi­sos un escut al RN. Això sí, de vega­des, amb índexs de par­ti­ci­pació de menys del 40%. La par­ti­ci­pació glo­bal va ser del 51,5%.

Un dels ele­ments clau per a la pujada del vot ultra­dretà és, en aquest sen­tit, una major par­ti­ci­pació dels seus poten­ci­als elec­tors. Segons un estudi del gabi­net IPSOS, els més grans de 68 anys van par­ti­ci­par en un 68% i un 40% d’ells van votar el RN. En canvi, els menors de 35 anys única­ment ho van fer en un 37%, amb un 19% cap al RN. Un dels ense­nya­ments, alhora, de les euro­pees és que, per pri­mer cop, els jubi­lats que vota­ven la ultra­dreta van superar els qui ho feien pels macro­nis­tes. Aquests només con­ti­nuen con­ser­vant una majo­ria entre els qua­dres supe­ri­ors.

Entre els obrers, el vot lepe­nista es va col·locar en un 53%, amb un avenç de més del 10% res­pecte a les euro­pees de fa cinc anys. En la cate­go­ria de tre­ba­lla­dors inter­me­dis, va ser del 39%. Dins de l’esquerra, en l’actual lluita per l’hege­mo­nia en aquest espai tot i la nova coa­lició, un 39% va votar els soci­a­lis­tes, un 28%, els insub­mi­sos, un 14%, els eco­lo­gis­tes i un 7%, els comu­nis­tes. De totes mane­res, quan es tracta del sec­tor de la població que es con­si­dera més des­a­fa­vo­rit, que expressa més ràbia i està més en con­tra de Macron, són direc­ta­ment ultra­dre­tans i insub­mi­sos els qui cap­ten els elec­tors. En les elec­ci­ons euro­pees del pas­sat 9 de juny, anava fins a un 50% per als ultra­dre­tans i un 17% per als insub­mi­sos.

Tot i això, no es pot reduir només a un sen­ti­ment de ràbia el com­por­ta­ment específic dels elec­tors lepe­nis­tes. El sociòleg Félicien Faury, que ha esgo­tat a les lli­bre­ries el seu assaig durant una dècada al sud-est francès Elec­tors ordi­na­ris. Inves­ti­gació sobre la nor­ma­lit­zació de l’extrema dreta, ho posa de mani­fest en les con­clu­si­ons: “La pro­testa sens dubte a través del vot Le Pen no és cega, no és una tra­ducció elec­to­ral per casu­a­li­tat. Cor­res­pon, al con­trari, a desit­jos soci­o­polítics específics, anta­go­nis­mes con­crets, hos­ti­li­tats diri­gi­des i, sobre­tot, diri­gi­des raci­al­ment.”

313
Dipputats
que obtindria l’extrema dreta sobre els 577 de l’Assemblea francesa si es transposa el resultat de les recents eleccions europees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.