Política

Estat Francès

Un nou sondeig situa el partit de Le Pen a prop de la majoria absoluta

La participació a la primera volta podria superar el 60%

L’ultradretà Reagrupament Nacional inquieta menys els electors (50%) que l’aliança d’esquerres Nou Front Popular (53%)

L’ultradretà Reagrupament Nacional (RN) es consolida com la primera força als sondejos per a les eleccions legislatives del 30 de juny i, juntament amb els seus aliats, s’apropen a la majoria absoluta.

Una enquesta realitzada per Elabe i publicada aquest diumenge per la Tribune du Dimanche i BFMTV confirma les tendències apuntades per les últimes projeccions i augura un 36% dels vots per al partit de Marine Le Pen. Amb aquest resultat, l’RN i els seus aliats de dreta podrien aconseguirien entre 250 i 280 diputats a l’Assemblea Nacional. Un resultat que, en la franja alta de la forquilla, frega la majoria absoluta de 289. No obstant, les projeccions d’escons són difícils abans de la primera volta, ja que no es poden saber quins es disputaran a la revàlida dels comicis, el 7 de juliol.

La coalició d’esquerres Nou Front Popular –formada per La França Insubmisa, el Partit Socialista, el Partit Comunista i Europa Ecologia Els Verds– esdevindria la segona força a la cambra amb el 27% dels sufragis i aconseguiria de 150 a 170 diputats, amb els quals esdevindria el primer grup d’oposició.

L’aliança macronista Ensemble (Junts) cauria fins al tercer lloc amb el 20% dels vots i entre 90 i 110 escons, força menys que els 245 de l’última legislatura. El quart grup serien el de la dreta tradicional dels Republicans, que amb el 10% dels sufragis es quedaria amb una forquilla de 35 a 45 diputats, davant els 62 que tenen actualment.

La resta de forces polítiques, com partits regionalistes, sumarien entre 10 i 12 escons.

Segons l’enquesta de la Tribune du Dimanche i BFMTV, sis de cada deu francesos afirmen amb seguretat que aniran a votar el diumenge vinent i un 11% s’ho està plantejant seriosament. L’enquesta augura un nivell de participació entre el 62% i el 64%. A les eleccions europees del passat 9 de juny la participació va ser del 51,49% i a la primera volta de les legislatives de 2022 va ser només del 47,5%.

Le Pen ja no fa por

A una setmana de l’escrutin, la perspectiva d’una victòria del Nou Front Popular inquieta més els francesos (53%) que un triomf de l’RN (50%). La líder del partit, Marine Le Pen, ha reeixit en l’intent de convertir el partit pronazi fundat per Jean Marie Le Pen després de la guerra d’independència d’Algèria en una formació acceptable per a una majoria d’esquerres, inclosos els jueus. En els temps del lideratge del seu pare, l’aleshores Front Nacional era vist com un perill per al país per una àmplia majoria d’entre el 70% i el 80% dels francesos.

La filla del fundador del partit ultradretà s’ha esmerçat en aparèixer coma moderada en assumptes de país com la sortida de l’euro o la Unió Europea o en qüestions socials com l’avortament o el divorci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia