Política

Eva Menor Cantador

Alcaldessa de Badia del Vallès (PSC)

“Deixo de ser alcaldessa, però portaré Badia al cor i al cap”

“Hem viscut moltes dificultats. Crec que podem afirmar que el 2025 serà l’any de la retirada de l’amiant”

“Catalunya necessita posar-se en marxa. Necessita un govern aviat, perquè encadenem molts anys de desgovern”

Eva Menor deixa l’alcaldia després de 15 anys. Avui celebra el darrer ple com a alcaldessa i dissabte es farà una sessió extraordinària per escollir el seu successor. Proposarà el tinent d’alcalde Josep Martínez.

Per què deixa l’alcaldia?
Era el moment de fer el relleu per diverses raons. La primera és perquè m’han donat l’oportunitat de poder representar Badia al Parlament, que és bona per a mi i per a la ciutat. És un bon moment per a Badia; hi havia molts reptes que em vaig plantejar en accedir a l’alcaldia i estan tots o solucionats o en via de solució. Hem dissenyat entre tots i totes la ciutat del futur, tenim projecte per als propers anys. Era el moment. També tinc un relleu molt potent.
Per què diu que és una oportunitat per a la ciutat?
Són bones les renovacions dins de les alcaldies, i també les mirades noves que arriben amb aires nous. Els canvis són bons. El relleu es fa amb l’oportunitat de poder tenir representació al Parlament. Hi ha moltes coses que tenen a veure amb el present i el futur de la ciutat que depenen de decisions del Parlament i del govern. La primera i més important, el finançament. Teníem a punt la llei de finançament estable quan es va acabar la legislatura. El fet de tenir una veu pròpia dins del Parlament que conegui la demanda i poder-la representar és bo. Hi ha altres temes que ens afecten, com ara dibuixar un sistema d’atenció a la dependència per a la gent gran en una ciutat envellida com la nostra, no només en la perspectiva de la necessitat d’una residència pública sinó també d’altres serveis per acompanyar la longevitat. Els alcaldes i alcaldesses amb experiència podem aportar molt a la política autonòmica.
Quin balanç fa dels 15 anys?
Positiu. Badia mai ho ha tingut fàcil. En aquests 15 anys s’han aconseguit fites molt importants. La primera ha estat aconseguir els recursos suficients per retirar l’amiant. I també el sistema de finançament. El 2009 el que teníem era decreixent i amb data de caducitat el 2018. Vam reclamar un sistema de finançament; és veritat que finalment no es va aprovar el que volíem, però sí un de transitori que va suposar un avenç molt important des de la perspectiva de la sostenibilitat dels recursos de l’Ajuntament. Hem planificat la ciutat. Hem fet una aposta molt important pel desenvolupament econòmic amb les modificacions del planejament. Em responsabilitzo de les decisions bones i dolentes. Tot i que vam tenir una davallada l’any 2011, en un context en què tothom va patir-la, des de llavors fins ara hem recuperat el suport ciutadà i marxo amb onze regidors, el mateix nombre que m’hi vaig trobar.
Badia serà una ciutat lliure d’amiant l’any 2025?
Sí, segur. És veritat que anticipar resultats quan no depèn tot del que tu fas és agosarat, però crec que hem viscut moltes dificultats i hem passat un punt d’inflexió, que era el procés de licitació. La dificultat que hem tingut és trobar empreses que tècnicament poguessin afrontar els projectes i els plecs. Totes es volen presentar al procés de retirada i per això no em fan por les licitacions del procés de retirada. És veritat que si no tenim la complicitat d’altres d’administracions serà molt més difícil. Crec que podem afirmar que el 2025 serà l’any de la retirada. He identificat molts problemes que afrontarem com a país en la retirada de l’amiant i crec que al Parlament podria aportar molt en el disseny dels recursos que hi dediquem per aconseguir la retirada, no només els econòmics sinó també tota la mà d’obra que es necessitarà per afrontar un procés tan ambiciós.
Entén les crítiques i el neguit expressat pels veïns?
Ho entenc perquè soc la primera que cada cop que passen coses que endarrereixen el procés m’enfado molt. Jo també visc a Badia, en un bloc amb amiant, i en tinc moltes ganes. És una necessitat perquè és un tema de salut pública. Però van tenir tota la informació i no vaig entendre la reacció desmesurada, amb un missatge tan negatiu.
Marxa amb diversos temes sobre la taula.
M’hauria agradat marxar amb l’amiant retirant-se, amb el procés d’urbanització de les zones d’activitat econòmica... Però ho he deixat tot encarrilat. Deixo un candidat a l’alcaldia, responsable, seriós i preparat, i que sobretot té un equipàs. Els lideratges sense un bon equip no existeixen. Com que l’equip es queda, no tinc cap mena de dubte que tot anirà bé. Deixo la responsabilitat com a alcaldessa, però continuaré formant part del PSC de Badia i de la ciutadania de Badia, i continuaré portant Badia al cor i al cap.
Perfila canvis urbanístics en breu a Badia?
Començarem a veure la urbanització de la zona d’activitat econòmica d’aquí a poc temps. Donarà oportunitat de creixement econòmic però també farà un acabament de la ciutat connectat amb l’entorn. Badia té barreres físiques que condicionen les seves barreres mentals. Les infraestructures no les podem moure, però sí que podem connectar-nos amb l’entorn.
La formació del govern de la Generalitat encara està enlaire.
No és la situació que més ens agrada, però no per nosaltres, sinó perquè Catalunya necessita posar-se en marxa. Necessita un govern aviat, perquè encadenem molts anys de desgovern. Els municipis i la ciutadania necessiten un govern de la Generalitat que doni respostes als seus problemes i reptes. No és una bona notícia el fet que no hi hagi govern. El que estem fent és treballar per articular les majories necessàries perquè Salvador Illa sigui el president de la Generalitat, perquè el resultat de les eleccions ha estat incontestable. Ens agradaria que es pogués arribar a acords, òbviament amb les forces progressistes, perquè són les forces amb què compartim projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
Iran

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis electorals

barcelona