Política

unió europea

Populars, socialdemòcrates i liberals acorden mantenir Von der Leyen a la CE i posar Costa al Consell Europeu

L’estoniana Kaja Kallas substituiria Josep Borrell com a alt representant, segons un pacte que encara ha de rebre la ratificació dels 27

Els negociadors dels tres grups polítics que fins ara han ostentat la majoria a les institucions europees –el Partit Popular Europeu (PPE), els socialdemòcrates i els liberals– han arribat a un acord pels tres alts càrrecs de la Unió Europea. Segons han confirmat fonts diplomàtiques, el pacte preveu que l’actual presidenta de la Comissió Europea i membre del PPE, Ursula von der Leyen, repeteixi al capdavant de l’executiu europeu, després que la formació dels populars fos la clara vencedora dels comicis celebrats el 9-J. El càrrec de president del Consell Europeu seria per l’exprimer ministre portuguès, el socialista Antonio Costa, mentre que la nova alta representant seria la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas.

Ara, la decisió haurà de ser ratificada pels 27 estats membres entre aquest dijous 27 i divendres 28 de juny, quan els líders i caps d’estat de la UE es reuniran a Brussel·les en una reunió precisament organitzada per tancar, entre altres aspectes, el repartiment dels alts càrrecs.

L’acord anunciat aquest dimarts arriba dues setmanes després que la capital belga acollís un primer Consell Europeu que va acabar sense acord per a designar els alts càrrecs de la Unió. El principal obstacle en aquella reunió responia a les exigències dels populars, que van demanar més presència en el lideratge del bloc en entendre que el resultat dels comicis europeus els reforçava.

La proposta dels populars exigia assumir també la meitat de la presidència del Consell Europeu que a priori corresponia als socialistes, més enllà d’assegurar la presidència de la Comissió Europea per a Von der Leyen. La idea no va convèncer els altres grups, que van emplaçar-se a la pròxima cimera –la del pròxim 27 i 28 de juny– per assolir un acord final.

Malgrat la manca d’entesa, el primer ministre en funcions dels Països Baixos i membre de l’equip negociador dels liberals, Mark Rutte, va apuntar que l’escenari estava “més clar” que l’any 2019 i que hi havia menys possibilitat que hi hagués una “tómbola”. De fet, els mateixos noms de Von der Leyen, Costa i Kallas ja eren els principals que estaven sobre la taula en la reunió informal celebrada el 18 de juny passat.

Acord telemàtic

El repartiment dels alts càrrecs s’ha tancat aquest dimarts en una reunió telemàtica amb els negociadors de cada família política. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, formava part de l’equip dels socialistes, juntament amb el canceller alemany Olaf Scholz.

Per part del Partit Popular Europeu, els dirigents presents en les converses eren el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, mentre que els liberals de Renew comptaven amb el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
orient mitjà

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis a l'Iran

barcelona
argentina

El Parlament aprova les reformes econòmiques de Milei

barcelona