Política

guerra a europa

Zelenski destitueix un general d’alt rang acusat d’incompetència

El general cessat, Yuri Sodol, havia estat ascendit el passat mes de febrer al càrrec de cap de les Forces Conjuntes de Defensa

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va substituir en una decisió inusual a un general que havia estat acusat d’incompetència per part de l’Exèrcit, en un esforç per millorar la qualitat del comandament militar i disminuir les baixes entre els soldats enmig de la contínua pressió de les tropes russes en el front, segons informa l’ACN.

Yuri Sodol, un dels comandants de més alt rang d’Ucraïna, va ser destituït pel mandatari com a cap de les Forces Conjuntes de Defensa el dilluns a la nit, després de la reunió que va mantenir Zelenski amb el comandant en cap de l’Exèrcit, Oleksandr Sirski, i el ministre de Defensa, Rustem Umérov.

La decisió es va prendre després de les crítiques a Sodol de Bogdan “Tavr” Krotévich, cap de l’Estat Major de la brigada “Azov” i un dels líders de la defensa de la ciutat de Mariúpol en 2022.

La destitució és la primera d’un rang important després que Sirski substituís al febrer a Valeri Zaluzhni en la cúpula de l’Exèrcit i ascendís a Sodol, encarregat fins llavors de la defensa de part de la regió oriental de Donetsk.

També és la primera vegada que una decisió d’aquest tipus es produeix després de peticions públiques de canvis des de dins de les Forces Armades.

Acusació pública

En un missatge publicat a última hora del diumenge en Telegram, Bogdan Krotévich va revelar que havia demanat a l’Oficina Estatal d’Investigació l’obertura d’una recerca contra “un general de l’Exèrcit”, que diverses fonts dels mitjans de comunicació ucraïnesos van confirmar dilluns que era Yuri Sodol.

Sense donar molts detalls, Krotévich va acusar el general d’“haver matat a més soldats ucraïnesos que qualsevol general rus”.

Segons ell, Sodol és responsable de “la pèrdua de regions i desenes de ciutats i de milers de soldats ucraïnesos” i hauria de rendir comptes al mateix temps que es jutja a oficials de menor rang per perdre “un lloc d’observació”.

“El 99% dels militars l’odia per les coses que fa. Aquesta persona inicia investigacions contra comandants que avancen i no perden terreny, però no posa en marxa recerques oficials contra si mateix”, va escriure també Krotévich.

Segons el diari Ukrainska Pravda, l’oficial també va demanar que s’investigués la possible cooperació de Sodol amb Rússia.

Krotévich va subratllar que només va fer pública les queixes després dels infructuosos intents de plantejar la qüestió per altres vies.

Zelenski no ha facilitat les raons de la destitució de Sodol, que va ser nomenat fa només quatre mesos, quan Sirski va substituir a l’equip del seu predecessor, Zaluzhni.

Segons la plataforma analítica DeepStateUA, Sodol continua sent cap del grup Jortitsia de les Forces Armades, que està a càrrec d’una gran part de la línia del front en l’est del país.

Segons Ukrainska Pravda, l’Oficina Estatal d’Investigació ha rebut informació de Krotévich sobre l’“extralimitació en les seves funcions” i el “comandament incompetent” de les tropes per part de Sodol, la qual cosa hauria provocat grans pèrdues territorials, així com una petició per a investigar la seva possible cooperació amb Rússia.

Mentrestant, Krotévich ha acollit amb satisfacció el nomenament com a successor de Sodol d’Andrí Gnatov, un dels comandants de la contraofensiva a Kherson en 2022, i espera ara “millors notícies” des del front. El nomenament de Gnatov s’ajusta a la lògica de Zelenski d’ascendir a oficials amb l’experiència de combat més rellevant.

El mandatari ha assenyalat repetidament la qualitat del comandament militar com a clau per a repel·lir a Rússia. Salvar les vides de les tropes ucraïneses també ha estat una prioritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia