Política

bolívia

Els militars sublevats es retiren de l’edifici del govern bolivià assaltat

El president Arce canvia la cúpula de l’exèrcit i fa una crida a la població a “defensar la democràcia” davant l’intent de cop d’Estat

El grup de militars que aquest dimecres ha irromput a la seu del govern bolivià amb un tanc amb què han destrossat les portes de l’edifici ha decidit retirar-se després que el president de Bolívia, Luis Arce, hagi canviat tot l’alt comandament militar per fer front a l’“intent de cop d’Estat”.

L’intent de cop ha estat liderat pel comandant general de l’exèrcit bolivià, Juan José Zúñiga, destituït dimarts després d’haver amenaçat de prendre el govern i d’haver dit que no permetria un altre govern de l’oficialista Moviment al Socialisme (MAS).

Arce s’ha encarat a Zuñiga a la plaça Murillo de La Paz, on hi ha els principals edificis del poder bolovià, i li ha recordat que ell és el seu “capità” i que, com a tal, li ordenava que retirés els soldats.

El president de Bolívia, Luis Alberto Arce, ha denunciat que el país “està travessant un intent de cop d’Estat” i ha avisat que no permetria “aquesta insubordinació”. En una al·locuió a través de la televisió estatal ha fet una crida a “defensar la democràcia”, una apel·lació que també ha fet l’expresident Evo Morales amb qui Arce està enfrontat.

La ministra d’Exteriors boliviana, Celinda Fada, ha denunciat davant la comunitat internacional que els moviments militars “atempten contra la democràcia, la pau i la seguretat del país” i ha fet una crida “a la comunitat internacional i a la població boliviana a fer respectar els valors democràtics i donar suport al govern de Luis Arce Catacora, constitucional i legítim triat per la voluntat sobirana del poble bolivià”.

Diversos països de la regió també han condemnat de seguida la provocació militar. El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, ha advertit que “a Amèrica Llatina, els cops mai han funcionat” i ha demanat al seu ministre d’Exteriors, Mauro Vieira, que reculli informacions dels fets al país veí.

La UE, per la seva part, ha condemnat “qualsevol intent” de cop d’Estat. El cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, ha alertat contra “qualsevol intent d’infringir l’ordre constitucional a Bolívia i derrocar governs triats democràticament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona