Política

bolívia

Capturen el comandant líder del cop d’Estat fallit contra Arce

El president bolivià agraeix el suport del poble i de la comunitat internacional davant l’intent de sublevació militar

El comandant Juan José Zuñiga, que dimecres va protagonitzar un cop d’Estat fallit contra el govern del president bolivià, Luis Arce, va ser capturat en sortir de la seu de l’Estat Major de Bolívia a les set de la tarda (hora local), després d’haver sembrat la incertesa i el caos en irrompre amb un tanc a la seu de l’executiu, a La Paz. Zúñiga, juntament amb un grup de militars armats, que van prendre la plaça Murillo amb tancs i van derrocar la porta de la Casa Gran del Poble, seu del govern de Bolívia.

Segons informa Efe, la Fiscalia de Bolívia va anunciar que s’ha iniciat una investigació penal contra Zúñiga i “tots els altres participants” en els fets succeïts a la Plaça Murillo, al davant de la seu de l’executiu, i que es buscarà la “imposició de la màxima sanció dels responsables” per defensar la “la legalitat i interessos generals de la societat i per a la preservació de la democràcia”.

Després de la seva captura, Zúñiga va acusar el president Arce d’haver ordenat l’operació militar per “aixecar la seva popularitat”. “Diumenge em vaig reunir amb el president i em va dir que la situació està molt fotuda, que aquesta setmana seria crítica i que cal alguna cosa per aixecar la meva popularitat”, va dir Zúñiga en el moment de la seva captura.

Hores abans, els militars, fortament armats, havien pres tota la plaça i van arribar fins a la porta gran del Palau de Govern, que van fer caure amb un tanc de guerra. Al cap d’una estona, Arce va sortir, custodiat pels seus ministres, es va encarar a Zúñiga i li va ordenar el replegament de les tropes, ordre que el militar va acatar.

Després de la retirada dels militars alçats en armes, Arce va sortir al balcó del Palau Presidencial, juntament amb el seu gabinet, i davant de treballadors estatals i seguidors va defensar al seu govern “democràticament elegit a les urnes”. També va agrair, en un missatge a les xarxes socials, el suporta del poble bolivià i de la comunitat internacional pel seu rebuig a la “temptativa colpista” . “Saludem i expressem el nostre més sincer agraïment a les nostres organitzacions socials i a tot el poble bolivià, que van sortir als carrers i es van expressar a través de diferents mitjans de comunicació, manifestant el seu rebuig a la temptativa colpista, que l’única cosa que fa és malmetre la imatge de la democràcia boliviana a nivell internacional i generar incertesa innecessària en moments en els quals les i els bolivians necessitem treballar per tirar endavant al país”, va dir Arce, que hores abans havia fet una crida als ciutadans a mobilitzar-se per “defensar la democràcia”.

També havia fet una crida a la mobilització l’expresident Evo Morales i líder de l’oficialista Moviment al Socialisme (MAS), enfrontat a Arce. Morales va demanar suspendre “les mobilitzacions convocades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Graupera, escollit president d’Alhora

barcelona
estat francès

Màxima expectació per a unes eleccions legislatives històriques

barcelona
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona