Política

estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar els assaltants del Capitoli

La decisió implica que els tribunals inferiors aplicaran ara aquest estàndard i probablement desestimaran els càrrecs contra molts acusats

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit aquest divendres que acusar els assaltants del Capitoli del 6 de gener d’obstrucció a la justícia va ser inapropiat i que el Departament de Justícia es va sobrepassar.

Per 6 vots a 3, el màxim tribunal del país ha determinat que la fiscalia es va excedir en acusar centenars de persones que es van amotinar en el Capitoli dels Estats Units el 6 de gener de 2021 d’obstrucció.

La decisió implica que els tribunals inferiors aplicaran ara aquest estàndard i probablement desestimaran els càrrecs contra molts acusats.

Aquest 6 de gener, unes 10.000 persones –la majoria seguidors de l’expresident republicà Donald Trump (2017-2021)– van marxar cap al Capitoli i unes 800 van irrompre en l’edifici mentre s’estava certificant la victòria de Joe Biden. Va haver-hi cinc morts i prop de 140 agents ferits.

Des de llavors, més de 1.000 persones han estat arrestades pràcticament en els 50 estats del país per delictes relacionats amb l’atac i més de 350 han estat imputades per assalt o obstaculització del compliment de la llei, segons dades del Departament de Justícia.

El Tribunal Suprem ha determinat avui que es podrien presentar càrrecs contra els esvalotadors si els fiscals poden demostrar que intentaven no sols entrar a l’edifici a la força, sinó també impedir l’arribada dels certificats que confirmaven els resultats de l’elecció.

El president del Tribunal Suprem, John Roberts, ha redactat l’opinió de la majoria, que inclou una jutgessa liberal, Ketanji Brown Jackson.

Per la seva banda, la jutgessa Amy Coney Barrett ha presentat una opinió dissident a la qual es van sumar les jutgesses Sonia Sotomayor i Elena Kagan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia