Política

Els demòcrates, en pànic

L’actuació vacil·lant de Biden en el primer debat contra Trump fa qüestionar la idoneïtat del president com a candidat

El líder republicà surt reforçat del cara a cara en la cursa per la Casa Blanca sense necessitat d’haver fet cap esforç

Gavin Newsom, governador de Califòrnia i possible futur candidat, demana mantenir la calma

L’equip de Joe Biden tenia una única esperança: que el candidat demòcrata mostrés força i energia durant el debat davant Donald Trump i es dissipessin, així, els dubtes sobre la seva agudesa física i mental als 81 anys. No obstant això, en aquest moment clau de la política nord-americana, Biden no va complir amb les modestes expectatives.

“Només van caldre pocs segons del cara a cara entre Biden i Trump per adonar-se de la magnitud del desastre per a la campanya demòcrata. L’actual president va donar respostes erràtiques, amb frases inconnexes, a vegades perdut a l’escenari...”, va comentar en una entrevista amb El Punt Avui el periodista polític Antoni Belchi, resident a Miami, Florida. Per Belchi, que segueix l’actualitat política nord-americana des de fa més d’una dècada, Biden va fer la sensació que, amb 81 anys, no està preparat per afrontar quatre anys més a la Casa Blanca. “Segurament, a aquestes hores, els assessors de Joe Biden continuen valorant molt seriosament l’impacte que això pot tenir en els resultats electorals. I ara ja és massa tard. No hi ha cap alternativa”, va sentenciar el periodista.

En públic i en privat, els demòcrates es qüestionen si el partit podria o hauria de substituir-lo com a candidat presidencial per enfrontar-se a l’expresident Donald Trump, de 78 anys, aquesta tardor. “Fins i tot els seus antics ajudants reconeixen que va ser una mala nit, que semblava i sonava feble i que no va fer la cosa essencial que havia de fer, que era calmar les mateixes preocupacions sobre la seva edat que van impulsar la seva campanya a aconseguir aquest debat”, va assenyalar en un article d’opinió Sam Stein, adjunt de l’editor gerent del diari Politico.

Guanyador clar

Després del debat, la CNN va efectuar un sondeig ràpid de persones que el van veure i les xifres eren clares: Trump va obtenir un rendiment molt millor que Biden, amb un 67% enfront del 33% dels espectadors. En general, els republicans van estar d’acord a sostenir que Trump havia guanyat el debat. Un 96% creien que el seu candidat, l’expresident Trump, és l’home adequat per a la feina més dura del món. Entre els demòcrates, el 69% pensaven que Biden havia guanyat. La xifra clau: el 57% dels espectadors del debat van dir que no confien en la capacitat de Biden per dirigir el país. Pel que fa a Trump, el 44% va dir que no hi tenen confiança.

Ara, la pregunta clau per a Biden és si el dany és permanent. Molts votants encara no s’han centrat en unes eleccions per a les quals falten més de quatre mesos. El president i els seus aliats disposen de milions de dòlars per gastar en publicitat i infraestructures en estats decisius. El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, un possible futur candidat presidencial i el substitut de campanya més destacat de Biden, va instar els demòcrates a no entrar en pànic. “Crec que és inútil i innecessari. Hem de mantenir la calma i continuar endavant”, va dir Newsom en una entrevista a MSNBC. “Hem de donar suport a aquest president. No es pot girar cua per una sola actuació. Quin tipus de partit fa això?”, es preguntava.

Alguns funcionaris del partit van assenyalar una publicació a les xarxes socials de l’exassistent de campanya d’Obama, Ravi Gupta. “Tots els demòcrates que conec envien missatges dient que això és dolent”, va escriure Gupta a X. “Simplement digueu-ho públicament i comenceu la feina àrdua de crear espai a la convenció per a un procés de selecció. Votaré per un cadàver abans que per Trump, però aquesta és una missió suïcida”, hi va afegir.

Mentrestant, els republicans estaven entusiasmats amb l’actuació de Biden. Però un dels caps de campanya de Trump va descartar els rumors sobre si els demòcrates intentarien nominar algú que no fos Biden. “Hi ha molts experts polítics a X, així que nen sentirem moltes coses, n’estic segur, els pròxims dies, perquè tots han dirigit moltes campanyes”, va dir sarcàsticament l’assessor principal de la campanya de Trump, Chris LaCivita. “Però l’única manera que això passi és que Joe Biden renunciï voluntàriament, i no ho farà”, hi va afegir.

Partidisme en immigració

Més enllà de les formes, hi ha qui critica també el contingut. César Ríos, director de l’Associació Agenda Migrante El Salvador (AAMES), va assenyalar en declaracions a El Punt Avui que tots dos candidats “manipulen al 100% el tema migratori i el tracten només com un tema partidista”. “No donen importància als treballadors immigrants ni a la seva aportació quotidiana i laboral”, hi va afegir, de manera contundent, Ríos.

Aquesta sensació de derrota per a Biden es mantindrà, com a mínim, fins al 10 de setembre, data en la qual se celebrarà el segon debat presidencial entre els dos aspirants a la Casa Blanca.

57
per cent
dels espectadors del debat van dir que no confien en la capacitat de Biden per dirigir el país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia