Política

bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

El BCE manté la previsió que l’eurozona aconseguirà la meta del 2% d’inflació a la fi de 2025

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha dit aquest dimarts que l’eurozona està “molt avançada” en el camí de la desinflació, però ha alertat que encara existeix molta incertesa sobre el futur.

“Estem molt avançats en el camí de la desinflació i estem en una espècie de recuperació lenta que va arribar en el primer trimestre i esperem que perseveri, però hi ha incertesa i grans interrogants sobre el futur”, ha dit durant el panell de política monetària del fòrum anual que el BCE celebra a Sintra (Portugal).

Lagarde, en un panell al costat del president de la Reserva Federal (Fed) estatunidenca, Jerome Powell, i al del Banc Central del Brasil, Roberto Campos Neto, ha assenyalat que la dada d’inflació en l’eurozona, que va desaccelerar al 2,5% al juny, és positiu, però el camí serà “accidentat” fins a finals de 2024.

Inflació al 2% el 2025

El BCE manté la previsió que l’eurozona aconseguirà la meta del 2% d’inflació a la fi de 2025 i la seva presidenta es va atrevir a anticipar que, d’aquí a un any, l’indicador ja estarà només algunes dècimes per sobre de l’objectiu.

Així i tot, Lagarde no ha volgut avançar els futurs passos que donarà en la seva política monetària, després de baixar els tipus al juny per primera vegada des de 2016: “Cal mirar sota la pell de l’economia i veure a on es dirigeix i avaluar quina és la nostra funció de reacció i com hem de decidir”, s’ha limitat a explicar.

La màxima responsable del BCE ha dit que la política seguida fins ara “no va ser un procés lineal ni un camí predeterminat”, i ha insistit que els pròxims passos es basaran en més recerca i més dades.

També ha assenyalat que no és necessari que la inflació en el sector serveis baixi fins al 2% perquè la pujada de preus dels productes manufacturats està per sota d’aquesta xifra i, per tant, al final hi haurà un “equilibri”.

Com ja va defensar en el seu discurs introductori del fòrum el dilluns, l’ “aterratge suau” de l’economia no està garantit.

D’altra banda, qüestionada sobre quin impacte poden tenir en l’eurozona les eleccions a França i el Regne Unit, Lagarde ha rebutjat comentar la situació política.

“Però òbviament el BCE ha de fer el que ha de fer. El nostre mandat és l’estabilitat de preus, que depèn de l’estabilitat financera. Estem atents perquè és part del nostre treball i continuarem fent-lo”, ha dit.

El fòrum del BCE reuneix cada any a Sintra a governadors de bancs centrals, acadèmics i representants del sector financer per a debatre sobre política monetària, a semblança del que la Reserva Federal (Fed) estatunidenca posa en pràctica des de 1978 en Jackson Hole.

En la present edició, que va arrencar el dilluns i s’estendrà fins al dimecres, s’abordaran temes com el passat, present i futur de la inflació, els xocs geopolítics i la pujada de preus, els cicles de política monetària o la productivitat de la zona euro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

barcelona

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER
crisi migratòria

El PP demana desplegar l’exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

barcelona
Figueres

ERC vol que Junts reconegui les aportacions del govern anterior

Figueres

Blanes defineix els principals reptes en el Pla d’Actuació Municipal

BLANES
guerra a europa

Michel avisa Orbán que no pot dialogar amb Rússia en nom de la UE

barcelona

Paneque dona suport al Front Popular en un acte a la Catalunya del Nord

COTLLIURE
PRÒXIM ORIENT

La UE reprèn Israel després de la confiscació de terres palestines a la Vall del Jordà

barcelona
política

Comí demanarà cautelaríssimes al TJUE si l’Eurocambra li nega l’escó

barcelona