Política

POLÍTICA

Sánchez oferirà a ERC el consorci tributari que permet l’Estatut

L’ens recaptaria el 100% dels impostos, en un organisme similar al que es proposa per a Rodalies

El govern de Pedro Sánchez oferirà a ERC desenvolupar l’Estatut fins a crear un consorci tributari entre l’Estat i la Generalitat que recaptaria tots els impostos. L’intenció del PSOE i el PSC és convèncer els republicans que donin suport a l’investidura de Salvador Illa a canvi de desenvolupar al màxim les competències tributàries de l’Estatut, i acabar de dotar l’Agència Tributària de Catalunya de plena capacitat recaptatòria.

Fonts de Moncloa i Ferraz han assegurat a Europa Press avui que les primeres converses amb ERC ja abordaran la qüestió del finançament. “De moment no hi ha avenços i esculls”, asseguren fonts de Moncloa.

L’Estatut fixa que la recaptació, liquidació i inspecció tributària correspon a l’Estat. La transformació del sistema en un consorci, similar a la proposta que s’està començant a desenvolupar amb la gestió de Rodalies, partiria de l’embrió de l’Agència Tributària catalana. El consorci de Rodalies està en fase de creació, i les dues parts n’estan designant els representants, tot i que la situació de govern en funcions de la Generalitat i la lentitud estatal han fet avançar encara poc el consorci. La proposta per a la creació del consorci tributari paritari que Illa planteja a ERC suposaria desplegar el que consta a l’article 204 de l’Estatut de Catalunya, aprovat el 2006, que diu que correspon a l’Agència Tributària de Catalunya la recaptació de tots els impostos propis de la Generalitat i els delegats o cedits per l’Estat, mentre que a l’Administració Tributària de l’Estat li correspon recaptar la resta d’impostos “sense perjudici de la delegació que la Generalitat en pugui rebre ni de la col·laboració que es pugui establir especialment quan ho exigeixi la naturalesa del tribut”.

La proposta, però, està lluny dels plantejaments d’ERC, que no només aspira a recaptar els impostos, sinó a obtenir un finançament singular que impliqui també capacitat de gestionar-los. ERC demana recaptar i gestionar tots els impostos, i acompanyar el procés d’una quota de solidaritat a la resta de territoris, a més de pagar l’Estat pels serveis que presta a Catalunya.

El president Pere Aragonès ha recordat avui, precisament, el fet que en els darrers mesos tant ell com el seu partit, ERC, han reclamat un nou model de finançament per a Catalunya, que tregui l’autonomia del règim comú, i la celebració d’una consulta sobre la independència via l’article 92 de la Constitució. Aquesta segona condició, però, les fonts de Moncloa ni la comenten. Aragonès ha remarcat la situació a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA), que ha publicat aquest dijous l’informe de l’autogovern del 2023, on alerta que el model de finançament autonòmic “no s’està complint” tal com va ser pactat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona
parlament europeu

La nova aliança d’Orbán reuneix els suports per constituir-se com a grup

barcelona
política

Illa vol resoldre el problema de l’habitatge amb ERC i els comuns

barcelona
política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona
estat francès

En marxa la segona volta de les legislatives franceses

barcelona
política

Junts, ERC, Òmnium i l’ANC es reuneixen a Waterloo per l’amnistia

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L’hora de la veritat per a la ultradreta lepenista

BARCELONA