Política

ESTATS UNITS

Biden reitera el compromís de l’OTAN amb Ucraïna, en el 75è aniversari de l’organització

El president dels EUA, qüestionat per la seva capacitat de mantenir-se en la cursa a la Casa Blanca, exhibeix fermesa en la inauguració de la cimera aliada

Joe Biden ha reiterat aquest dimecres la fortalesa i la determinació de l’OTAN per defensar Ucraïna, en el discurs d’inauguració de la cimera que l’organització celebrarà fins dijous a Washington coincidint amb el 75è aniversari de la seva fundació.

En un moment de por i incertesa a Europa per un eventual retorn de Trump a la Casa Blanca en les eleccions de novembre –el republicà vol que els europeus es facin càrrec de la seva pròpia seguretat–, Biden ha assegurat que l’OTAN “és més poderosa que mai” i que continuarà defensant Ucraïna de l’agressió russa.

“Ucraïna aturarà Putin”, ha proclamat el líder demòcrata tot assegurant el suport en armes, tancs, míssils i altres sistemes militars a Kíiv, en presència del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, convidat a la cimera. “Junts bastirem una coalició global per a Ucraïna”, ha dit Biden, per qui “Rússia està perdent” la guerra.

Amb veu i gesticulació fermes Biden ha intentat exhibir, durant el discurs, seguretat i capacitat de lideratge global, en un moment en què es qüestionen les seves condicions físiques per mantenir-se en la cursa presidencial dels EUA, sobretot després de la imatge de vulnerabilitat que va transmetre en el debat contra Trump, a finals de juny.

El president dels EUA ha fet pujar el secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenberg, a l’escenari per imposar-li una condecoració abans que passi el relleu a l’exprimer ministre neerlandès Mark Rutte a partir de l’1 d’octubre.

Durant la cimera, que es clausurarà dijous, es preveu que els aliats aprovin un paquet d’assistència militar de 40.000 milions d’euros per a l’any vinent i que impulsin noves fórmules de cooperació bilateral en matèria de seguretat i aprofundeixin en la interoperatibilitat militar de l’organització amb Ucraïna, de cara a una futura adhesió del país a l’OTAN.

Un altre focus destacat serà l’Àfrica –Espanya confia que s’aprovi un pla d’acció per al Sahel– i, també, el compromís dels aliats de gastar almenys el 2% del seu PIB en defensa. Dimecres, en el seu discurs, Biden es va felicitar que 23 socis aliats hagin assolit aquest percentatge. El govern espanyol, a la cua de la despesa militar, ratificarà la promesa d’arribar a aquest objectiu el 2029.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tribunals

El Suprem també qüestiona la constitucionalitat de l’amnistia per a Serracant

barcelona
estats units

Els Obama donen suport a la candidatura presidencial de Harris

barcelona
estats units

Harris diu a Netanyahu que és l’hora d’un alto el foc a Gaza

barcelona
regne unit

El govern desvelarà un forat de 20.000 milions de lliures en els comptes públics

barcelona
política

ERC cedeix temporalment un diputat a la CUP per poder formar grup propi al Parlament

barcelona
POLÍTICA

El vot de l’alcalde salva la moció d’homenatge a Montserrat Candini

Calella
Miquel Reverter
Alcalde de Castellfollit de la Roca (+Castellfollit-AM)

“El cingle és viu i l’Ajuntament no el pot controlar tot sol”

Castellfollit de la Roca
guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona