Política

política

Òmnium lamenta la investidura d’Illa però reclama fugir de “retrets estèrils”

Recorda que “hi ha país més enllà del govern” i s’insta a seguir treballant per l’autodeterminació i per mantenir la llengua, la cultura i la cohesió social

Es conjura per “reconstruir els consensos” dins l’independentisme a fi de recuperar l’hegemonia política i institucional

“Salvador Illa no era ni és l’opció d’Òmnium Cultural”. Ras i curt, després de dos dies de silenci, l’entitat s’ha pronunciat en un comunicat aquest matí arran de l’aval de les bases d’ERC a la investidura del candidat socialista, i ho ha fet per lamentar “l’ara ja segura pèrdua d’una presidència i un govern independentistes a la Generalitat”, després que ja lamentés la pèrdua el 12-M de la majoria independentista al Parlament. Òmnium recorda que l’exercici del dret a l’autodeterminació compta amb un “molt ampli consens” dins del país, i per això lamenta “que la presidència de la Generalitat pugui estar ocupada per un partit que, actualment, s’aparta d’aquest consens”. “Qualsevol que vulgui fer avançar la Catalunya dels 8 milions haurà d’atendre la demanda legítima i democràtica del dret a decidir d’aquest poble”, avisa Illa.

En tot cas, l’entitat també recorda que “hi ha país més enllà del govern”, i s’autoimposa, des de la societat civil, “no perdre ni un minut més en retrets estèrils” i continuar treballant per la llengua, la cultura, la cohesió social i el país, com ha fet des de la seva fundació, i alhora pel dret a l’autodeterminació i la recerca d’un estat propi, com ha fet des que el 2012 va subscriure la Declaració de Santa Coloma. “Aquest és el nostre full de ruta”, referma, mentre es conjura a “no defallir ni claudicar” per mirar de vertebrar les majories que fan falta per tirar endavant aquests objectius, i recuperar l’hegemonia en l’àmbit polític i institucional. Òmnium, així, proclama que no es mantindrà al marge “de cap front on estigui en joc el futur de Catalunya” i avança que, davant del panorama que es dibuixa, seran “extremament exigents i crítics” en tot allò que afecta els seus pilars fundacionals.

L’entitat, en tot cas, fa autocrítica i creu que l’actual situació “no és fruit de l’atzar”, sinó que ve com a conseqüència que el moviment independentista ha estat incapaç d’arribar a “acords estratègics que permetin sortir d’un escenari fratricida que no ha deixat de consolidar-se des del 2019”, lamenta. Així, malgrat que es manté “la majoria cívica i social” pel dret a decidir, tot plegat ha desembocat en la pèrdua de la majoria parlamentària el 12-M. “Cadascú, també nosaltres, ha d’assumir la seva inexcusable responsabilitat”, rebla.

Per sortir d’aquesta espiral, Òmnium referma que hi serà per “protegir els espais de trobada i respecte dins del moviment i més enllà”. “Farem tot el que estigui a les nostres mans per reconstruir els nous consensos majoritaris que ens calen al voltant d’aquest horitzó de la plena llibertat que ens guia”, acaba el comunicat.

A banda, davant l’anunci del retorn imminent del president a l’exili Carles Puigdemont, Òmnium també constata que “la simple hipòtesi que pugui ser detingut, tot i l’aprovació de la llei d’amnistia, és un fet gravíssim que posaria de manifest la rebel·lia del poder judicial”. Davant d’això, deixa clar que l’entitat serà al seu costat i defensarà “l’honorabilitat de la presidència de la Generalitat que ell representa”, que equival a defensar la legitimitat de la causa en defensa dels drets i les llibertats de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La direcció d’ERC lamenta les noves filtracions com un “atac personal” en clau congressual

barcelona
guerra a ucraïna

La Xina anuncia exercicis militars amb Rússia aquest mes

barcelona
Política

El TSJC es planteja enviar al Suprem un cas ja amnistiat

barcelona
estats units

Harris i Trump, frec a frec en les enquestes

barcelona
política

Rovira va voler aprofitar els cartells contra els Maragall per aconseguir “vots de solidaritat”

barcelona
Política

Ayuso també presenta un recurs contra la llei d’amnistia al TC

barcelona
pròxim orient

Almenys 18 morts en atacs israelians contra Síria

barcelona
guerra a europa

Romania i Letònia denuncien l’entrada de drons russos

barcelona
Rosa Boladeras
Alcaldessa de Corbera de Llobregat (PSC)

“Volem estar orgullosos i contents de viure aquí”

abrera