Margarida Feliu Portabella
Alcaldessa de Viladrau (Sumem per Viladrau)
“Cal potenciar la marca Viladrau i la seva singularitat”
“Ens agradaria que Viladrau fos conegut per la sostenibilitat i l’economia circular; tenim molts projectes en aquest sentit”
“És un dels millors pobles per viure-hi, però no perquè sigui idíl·lic, sinó perquè té els mateixos serveis que té qualsevol població”
Hem invertit temps i diners a acabar temes inacabats i no inclosos en el nostre projecte
Margarida Feliu Portabella (Barcelona, 1961) és llicenciada en ciències ambientals per la UB. Va encapçalar la llista d’ERC el 2015 i es va convertir en la primera alcaldessa del municipi.
Quin balanç fa d’aquest primer any al govern? Venia d’una legislatura en què es va impulsar una moció de censura que la va fer fora de l’alcaldia.
Molt contenta. També com a grup, perquè Sumem per Viladrau va aglutinar moltes sensibilitats diferents. Quan guanyes les eleccions el 2019, ets la llista més votada i et deixen governar només quatre mesos perquè a l’octubre et fan la moció, penses que potser has fet alguna cosa malament. I no, és un tema totalment polític i partidista: és a dir, s’han d’eliminar com sigui totes les alcaldies que té Esquerra als municipis petits. No tots els membres del grup, en el meu cas sí, són militants d’ERC. Em vaig tornar a presentar amb un grup molt més ampli, i molt contenta dels cinc regidors.
Veieu aquesta intencionalitat en la moció?
En l’àmbit d’Osona és clar. Vam fer una coalició de govern el 2015-2019: som la segona força més votada i ens ajuntem amb Junts. El 2019 guanyem. Només per dos vots no obtenim majoria absoluta. S’hauria de mirar quantes mocions de censura es van fer el 2019-2023.
Quins són els projectes més destacats de la legislatura?
Ens agradaria molt que Viladrau fos conegut per la sostenibilitat i l’economia circular. La majoria de projectes que tenim són per millorar en l’àmbit de la sostenibilitat, per ser un municipi tan sostenible com sigui possible. En l’àmbit de la transició energètica, hauríem de ser capaços de generar l’energia que consumim. L’Ajuntament ha impulsat una cooperativa energètica ciutadana. També hem de ser tan sostenibles com puguem en temes d’aigua. Les nostres captacions són superficials; l’aigua amb què abastim la ciutadania –no estem parlant de fàbriques, sinó l’aigua municipal– depèn exclusivament del clima. Hem de trobar espais de reserva d’aigua. Hem arreglat la zona de les captacions, els aiguaneixos. També canviarem els llums a led. No s’havia fet encara. El tema de l’aigua ens preocupa i canviarem tots els comptadors dels veïns, que ara seran tots digitals. Hem aconseguit més de 600.000 euros de subvencions per a temes de sostenibilitat en aquests primers mesos del 2024. També cal millorar el clavegueram, que el tenim molt deficient. No es pot tirar endavant només amb el pressupost, calen ajuts. Hem encarregat un estudi del paisatge sobre com ha de créixer Viladrau. Ens indica quants carrers estan sense asfaltar, sense arreglar, etc. En tenim molts en mal estat perquè Viladrau, al llarg de la història, ha anat creixent una mica com una urbanització.
Municipi turístic amb moltes segones residències. Com està el tema de l’habitatge?
Per molt que tinguem edificacions de segona residència, a la gent jove, i també gran, li costa trobar lloguer social. Un dels projectes de la legislatura és intentar crear vuit pisos d’habitatge social al municipi. Estem en la fase prèvia de projecte i de buscar finançament. També hi ha la línia de salut i esport, que inclou crear un gimnàs municipal que permeti fer-hi també rehabilitació. Ara els veïns de Viladrau s’han de desplaçar 30 quilòmetres. Són tres línies de legislatura: sostenibilitat, habitatge, i salut i esport.
Alguna altra iniciativa d’aquest any de mandat?
Hem invertit, temps i diners, a acabar qüestions inacabades i no incloses en el nostre projecte. L’Ajuntament, provisionalment, és a l’Espai Montseny. Vam fer una consulta a l’octubre per preguntar als veïns on volien que estigués situat el consistori. L’equip de govern anterior volia instal·lar-lo a Can Sià. El pressupost del 2023 tenia el dèficit més gran de la història. Hem dedicat gairebé tot el primer any a aquests afers que estan vinculats a subvencions. Ara començarem a treballar en les nostres línies.
Quina radiografia fa del poble?
És un dels millors pobles per viure-hi, però no perquè sigui idíl·lic. A Viladrau s’han de tenir els mateixos serveis que es tenen en qualsevol altre indret. La fibra òptica arriba a totes les masies i espais disseminats, però encara en queden uns quants que no la reben. Aquest servei l’has de tenir. També el gimnàs, un servei proper... A Viladrau hi ha molta potencialitat de quilòmetre zero. Tenim productors de quilòmetre zero, artesans de formatges, gerds, també amb la castanya, i una fàbrica de liquats vegetals. Tenim coses que sols passen aquí i ho hem de potenciar. Volem potenciar la marca Viladrau i la seva singularitat.
Viladrau pertany a la comarca d’Osona, però forma part dels municipis de la Diputació de Girona. Pros i contres d’aquesta peculiaritat administrativa?
Si parlés només amb el cap, ens afecta molt. Econòmicament, seria molt més rendible que ho gestionés tot la Diputació de Barcelona. No hem començat el procés de canviar de província perquè no creiem en les províncies. A més, seria un procés llarg. No és un tema que tinguem sobre la taula.
D’on se sent l’alcaldessa?
Molt osonenca, del Montseny i de terres gironines. Més propera a Girona que a Manresa. Es va a comprar habitualment a Vic. Fa molts anys, a la gent li agradava portar el “GI” de Girona a les matrícules.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.