Política

GUERRA A EUROPA

Londres reconeix el dret d’Ucraïna a usar armes britàniques contra Rússia

En quedarien exclosos els míssils de creuer de llarg abast Storm Shadow

El Ministeri de Defensa britànic ha afirmat que Ucraïna té el “clar dret” d’utilitzar armes lliurades pel Regne Unit per a la seva autodefensa i que això “no exclou operacions a l’interior de Rússia”, segons ha informat aquest dijous el web de The Guardian. L’equipament militar, hi ha afegit el portaveu ministerial citat pel diari, “ha de ser utilitzat d’acord amb el dret internacional”.

Tot i que es desconeix quins equipament bèl·lics es podrien veure a Rússia, els míssils de creuer de llarg abast Storm Shadow continuarien estant fora dels límits per al seu ús fora de les fronteres d’Ucraïna, assegura Efe. Per contra, almenys dos tancs Challenger 2 lliurats pels britànics haurien participat en l’ofensiva dins de Rússia, segons ha informat la BBC.

L’anunci dels britànics arriba en el desè dia d’incursió ucraïnesa en territori rus per la regió fronterera de Kursk i el mateix dia que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, afirmés que el seu país ha de prendre decisions amb els aliats que li permetin atacar Rússia amb armes de llarg abast.

“Els nostres drons funcionen exactament com ho han de fer, però hi ha coses que no es poden fer només amb drons”, ha dit el líder ucraïnès en un missatge publicat la nit de dimecres a dijous.. “Necessitem unes altres armes: míssils. I continuem treballant amb els nostres socis en decisions de llarg abast per a Ucraïna, decisions de futur per a la nostra victòria”, hi ha afegit després d’una reunió amb els seus ministres d’Afers estrangers i Defensa, la cúpula del gabinet presidencial i del Consell de Seguretat Nacional i Defensa.

A Ucraïna se li ha prohibit fins ara utilitzar míssils de llarg abast proporcionats pels seus aliats –com ara els nord-americans Atacms, els britànics Storm Shadow o els francesos Scalp– contra objectius a territori rus, tot i les reiterades peticions perquè s’aixequin les restriccions, mentre que Alemanya s’ha negat fins ara a subministrar els seus míssils Taurus. “S’ha de fer. Quant més audaces siguin les decisions dels nostres socis, menys podrà fer Putin”, ha insistit Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia