Política

GUERRA A EUROPA

Un tribunal rus condemna a 12 anys una dona dels EUA per un donatiu de 47 euros a Ucraïna

La dona, que també té la nacionalitat russa, recorrerà contra la sentència per “alta traïció”

La justícia russa ha condemnat aquest dijous a una pena de 12 anys de presó Ksenia Karelina, ciutadana amb doble nacionalitat russa i estatunidenca acusada d’alta traïció per haver enviat 51,80 dòlars (47 euros) a una ONG ucraïnesa a l’inici de la invasió russa, el 2022.

Karelina, resident a Los Angeles i que va adquirir la nacionalitat nord-americana el 2021, va ser detinguda el gener passat mentre efectuava una visita familiar a Iekaterinburg, ciutat de la regió dels Urals, a uns 1.600 quilòmetres a l’est de Moscou.

La Fiscalia havia demanat, inicialment, una pena de 15 anys de presó en una colònia penitenciària de règim general. Els serveis secrets, l’FSB, la van acusar d’enviar diners a una organització ucraïnesa que subministra armes a l’exèrcit. Segons activistes pels drets humans russos, mentre vivia als EUA, Karelina va efectuar un únic pagament de 51,80 dòlars el primer dia de la invasió russa d’Ucraïna. L’FSB hauria descobert aquesta transacció al seu mòbil.

Segons el seu advocat, la jove només ha reconegut la transferència d’aquesta suma amb la idea que els diners ajudarien a les víctimes dels dos bàndols i ha fet saber que recorrerà contra la sentència.

El veredicte ha estat dictat dues setmanes després de l’intercanvi de 24 presos entre Rússia i Occident, el més gran des del final de la guerra freda.

Els EUA i l’oposició russa acusen el Kremlin de prendre com a ostatges presos polítics i ciutadans estrangers amb la finalitat d’intercanviar-los per russos que compleixen penes a centres penitenciaris internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia