Política

rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

Aquesta notícia es produeix quan es compleix mig any de la mort de l’opositor en una presó de màxima seguretat de Sibèria

Les autoritats russes han declarat aquest divendres d’extremistes i terroristes a diversos aliats i advocats del líder opositor rus Aleksei Navalni, mort en estranyes circumstàncies a la presó el febrer passat.

Segons la llista de Rosfinmonitoring, supervisor financer rus, aquesta condició se li aplica ara a la directora del Fons de Lluita contra la Corrupció, María Pevchij, la portaveu de Navalni, Kira Yarmish, la presentadora del canal Navalni LIVE Nina Voljónskaya i altres col·laboradors del polític mort.

També han estat declarats terroristes i extremistes dos advocats de Navalni, Olga Mijáilova i Alexandr Fedúlov, que resideixen en l’exterior.

Entre les persones vinculades amb l’opositor que van entrar en la llista de Rosfinmonitoring i es troben a Rússia estan la periodista Antonina Favórskaya, l’activista Olga Komleva i l’informàtic Aleksei Malyarevski, tots acusats de cooperació amb el Fons contra la Corrupció, fundat per Navalni.

Aquesta notícia es produeix quan es compleix mig any de la mort de Navalni en una presó a l’Àrtic rus.

Els familiars i simpatitzants de l’opositor han acudit aquest divendres al cementiri Borisov de Moscou per a retre homenatge al polític, de la mort del qual la vídua de Navalni, Iúlia, culpa directament al president rus, Vladímir Putin.

Segons va informar aquest dijous Iúlia Navàlnaya, les autoritats van concloure que va morir per una arrítmia.

“La mort es va produir a causa de... l’arrítmia. I diguin-me, com van trobar aquesta arrítmia durant l’autòpsia? És impossible establir un trastorn del ritme cardíac després de la mort i Aleksei no tenia cap malaltia cardíaca quan estava viu”, va escriure Iúlia Navàlnaya en la web del seu mort espòs.

Segons la vídua del polític opositor, el diagnòstic ofert per les autoritats russes és “una burla”. “És un altre intent bastant patètic d’ocultar que el succeït és un assassinat”, ha assegurat.

Navalni, qui va sobreviure en 2020 a un intent d’enverinament amb l’agent químic Novitxok, va morir al febrer en una presó de màxima seguretat de Sibèria en la qual es trobava des de finals de l’any passat i on complia una condemna de 19 anys motivada pel seu activisme polític, segons defensors dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia