Política

política

Els Mossos admeten errors en el dispositiu per detenir Puigdemont

En l’informe enviat al Suprem argumenten que l’escenari de fugida “escapa a tota lògica racional o política”

En l’informe que han enviat al Tribunal Suprem per justificar al jutge Llarrena perquè Carles Puigdemont no està entre reixes, els Mossos d’Esquadra admeten errors en el dispositiu dissenyat per detenir l’expresident del govern, sobretot l’error de base que va suposar que mai es plantegessin l’escenari de fugida. “Tenint en compte els paràmetres de raonabilitat i congruència, en cap cas es va preveure que el retorn seria només fugaç i no orientat a participar al ple del Parlament, (...) l’escenari que finalment va ocórrer escapa a tota lògica racional o política”, assegura l’escrit que signa el comissari en cap, Eduard Sallent, al qual ha tingut accés aquest diari. Amb aquest informe, el cos policial dona resposta a Llarena, que va interrompre les seves vacances per seguir des de Madrid la detenció de Puigdemont i que immediatament va demanar explicacions de perquè no havia estat possible. L’escrit també denuncia les traves que van posar “els responsables del Parlament”, és a dir el president Josep Rull al capdavant, perquè els Mossos poguessin fer la seva feina d’investigació. Com que la policia catalana contemplava tant l’escenari que Puigdemont accedís al Parlament el dia de la investidura com que ja hi fos d’abans, els Mossos van intentar accedir al Parlament la tarda del dia 7 d’agost, un dia abans de la investidura, però “els responsables del Parlament no van facilitar que hi poguessin entrar”.

L’escrit reprodueix un bon nombre de declaracions de Puigdemont, en actes públics o en mitjans de comunicació, on assegurava que tornaria a Catalunya per participar al ple d’investidura de Salvador Illa, encara que fos amb el risc de ser detingut. Que el dispositiu policial mai posés en dubte aquest escenari va fer –s’indica a l’informe– que el dron aeri amb càmeres que van fer servir per vigilar l’expresident de la Generalitat deixés d’enfocar-lo just abans que pugés al cotxe blanc amb el qual va poder fugir. El dron va deixar d’emetre imatges de la zona on estava el cotxe per centrar-se en les autoritats i la gentada que després del breu discurs del president a l’exili marxaven cap al Parlament, on al cap de poca estona començaria la investidura d’Illa. La fugida va ser possible “gràcies a una maniobra de distracció desenvolupada amb la cooperació involuntària de milers de persones i l’activitat organitzada d’un grup de col·laboradors pròxims”, indiquen els Mossos, i això va impedir que no es pogués complir l’ordre de detenció del Tribunal Suprem “malgrat ser aquesta la voluntat i determinació”.

En la roda de premsa que va oferir el dia després que les burles i crítiques s’acarnissessin amb els Mossos, Sallent va carregar durament contra Puigdemont, assegurant que no va ser el cos policial el que va fer el ridícul i que el comportament de l’expresident va ser impropi, semblant “a una actuació de Jimmy Jump”. En l’informe de 25 planes remès a Llarena, la policia catalana assegura que la fugida de Puigdemont va ser possible per la “situació de confusió, incertesa i alt tràfic de comunicacions” que van provocar les accions ideades per despistar la policia: per una banda es va simular un desplaçament de Puigdemont i la seva comitiva cap al Parlament i per l’altre “multitud de persones van intentar accedir per la força al recinte de la Ciutadella”. En aquest escenari, la fugida de Puigdemont –acompanyat de Turull, els dos amb gorres fosques de beisbol, i una dona al volant– només va ser detectada per un agent de paisà que es va barrejar entre la gent.

L’informe relata detallament perquè tot i ser detectat per un mosso, Puigdemont no va ser detingut. Explica que va intentar comunicar-se amb la resta d’agents desplegats a la zona per informar de la fugida de l’expresident però no va “aconseguir accedir al canal” perquè la xarxa bullia, per això la resta d’agents es va seguir centrant en la comitiva, ja que “estaven convençut que el senyor Puigdemont estava entre els polítics i autoritats que caminaven pel Passeig Lluís Companys” per dirigir-se cap al Parlament. Llavors l’agent va trucar al seu superior per informar de l’escapada i comunicar la matrícula, però es va equivocar de model de cotxe –una confusió que l’escrit atribueix a “la tensió del moment”– i finalment va perdre el cotxe per culpa d’un inoportú canvi de semàfor.

L’informe recorda que es van detenir tres mossos per ajudar Puigdemont en la seva fugida i que s’està investigant quin va ser el seu paper i assegura que demostra la “confusió creada pel senyor Puigdemont per aconseguir fugir” el fet que tot i les moltes persones que van seguir en directe l’acte, a dia d’avui no hi ha cap imatge ni vídeo del moment que es va escapar amb el cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.