Proposta de finançament encallada
Finançament
La carta catalana, la unitat basada en un document de mínims a partir del qual els partits catalans es comprometin a no acceptar el nou model de finançament, està encallada. El president de CiU i cap de l'oposició, Artur Mas, va donar ahir un marge de temps generós -tot el setembre-, tenint en compte que el 9 d'agost ja hi havia d'haver hagut pacte amb l'Estat, però fonts de la federació veuen amb una certa desesperació com les seves propostes no han rebut una resposta definitiva del tripartit. Amb tot, al departament d'Economia -en la línia del PSC i el PSOE d'ahir d'intentar asserenar el debat- no van voler entrar a respondre a la pressa de Mas i es van limitar a un "seguim negociant".
El cap de l'oposició entén que cal pactar la xifra de diners de més que la Generalitat ha d'obtenir del nou model i tem que els socialistes vulguin evitar pactar-la per no quedar atrapats a l'hora d'acceptar o no un acord. La xifra en qüestió no s'ha de fer pública mentre duri la negociació, però ha de servir als partits catalans com a prova del cotó fluix objectiva al final de la negociació que justifiqui un sí o un no a l'acord. CiU està disposada a pactar una xifra a obtenir en tres anys perquè el mateix Estatut fixa aquesta gradualitat, però sempre que la xifra del primer any no sigui ridícula i hi hagi garanties per als cursos 2010 i 2011. "Hem de concretar quants diners i amb quins criteris, i espero que no hi hagi divergències d'interpretació a Catalunya, on hem de fer cas dels lletrats del Parlament", va dir Mas, que va assegurar que si no hi ha acord a hores d'ara és perquè el tripartit "ha estat incapaç" d'arribar-hi amb CiU. Oficialment, els nacionalistes han parlat de 5.200 milions i la Cambra de Comerç -en una estimació que Antoni Castells aplaudeix- de 3.800.
La federació considera que abans que el ministre d'Economia, Pedro Solbes, porti els pressupostos de l'Estat al Congrés -el dia 7 d'octubre-, hi ha d'haver proposta catalana. En aquest sentit, Mas va reiterar que el PSC ha de dir que condiciona els vots dels seus 25 diputats al Congrés als comptes de l'Estat a un bon acord de finançament. Si hi voten en contra, el PSOE només podria recórrer al PP. Ahir Antoni Castells va admetre sense embuts que el finançament va lligat amb els pressupostos en el sentit que els comptes han de recollir el model pactat, però va mantenir-se en l'ambigüitat al voltant de l'actuació dels 25 diputats socialistes catalans.
Les tibantors en la negociació del contingut de la proposta catalana no són les úniques que fan encallar el front català. Artur Mas va proposar ahir escenificar un hipotètic acord en una reunió amb el president de la Generalitat, José Montilla, com aquelles instantànies que en els temps estatutaris va protagonitzar amb Pasqual Maragall. En canvi, ERC, que havia intentat tirar endavant una manifestació unitària per la Diada de l'Onze de Setembre, ha assegurat que ha constatat poques ganes dels partits per fer aquest gest i proposa ara un acte unitari que inclogui partits i societat civil.
Segons publica avui el diari La Vanguardia, el possible acord està basat en un document del qual es desprèn que els signants volen aconseguir un increment de recursos per a la Generalitat d'almenys 3.500 milions d'euros, tot i que en un punt es concreta que "la implementació d'aquest model podrà realitzar-se gradualment en un termini de tres anys, atenent a la seva viabilitat financera, tal com estableix l'Estatut". Una proposta, 3.500 euros repartits en tres anys, que el govern espanyol no podrà descartar debatre, ja que el dèficit fiscal català, reconegut per ell mateix, és d'11.000 milions d'euros cada any.
Les reaccions a la publicació d'aquest possible pacte no s'han fet esperar. El president de CiU, Artur Mas, ha negat avui que existeixi ja un preacord amb el govern català sobre una proposta conjunta de finançament i ha advertit que "no serà gens fàcil" assolir un pacte.
Per la seva banda, Francesc Homs, en declaracions a RAC-1, ha afirmat que no confirmaria ni desmentiria res del suposat contingut del document i que no es farà pública la xifra pactada que finalment es presentarà davant l'executiu espanyol.