Política

Pakistan

Una onada d’atemptats deixa més de setanta de morts al Balutxistan

L’Exèrcit d’Alliberament del Balutxistan ha reivindicat un dels atacs

Almenys tres persones més moren per l’explosió d’una bomba a la província de Khyber Pakhtunkhwa, al nord-oest del país

Més de setanta persones han mort en les últimes hores en diversos atacs de grups armats a carreteres i autopistes que connecten el Balutxistan, al sud-oest del Pakistan, amb la província del Panjab.

Un dels incidents s’ha produït durant la nit, quan un grup d’insurgents ha intentat assaltar un campament de l’Exèrcit al districte de Lasbela. L’atac ha iniciat un tiroteig que continua aquest dilluns. L’assalt ha estat reivindicat per la principal milícia independentista de la regió, l’Exèrcit d’Alliberament del Balutxistan (BLA), que prèviament havia advertit a la població que es mantingués allunyada de les autopistes. Segons fonts policials citades per l’agència Efe, almenys una dotzena d’insurgents ha mort.

El mateix grup ha anunciat una operació a gran escala a tota la província i ha afirmat haver pres “el control total de totes les carreteres principals del Balutxistan”. D’acord amb fonts militars, 21 milicians i catorze soldats i policies han mort en enfrontaments a Bela, un municipi de Lasbela.

Poc abans de la mitjanit ha començat un altre tiroteig entre rebels i forces de seguretat pakistaneses a la província de Kalat. “En l’intercanvi de trets han mort deu persones, entre elles vuit agents de seguretat, i onze més han resultat ferides”, ha dit una font policial a l’agència Efe. Aquest atac, que ha tingut com a objectius una autopista i una comissaria, no ha estat reivindicat, de moment, per cap grup.

Tampoc ho ha estat l’assassinat de més d’una vintena de persones en una acció insurgent la passada nit contra al districte de Musakhel. Un grup d’uns 25 homes armats han bloquejat una carretera i han aturat diversos vehicles. Després d’identificar-ne els ocupants, els rebels han matat almenys 22 persones, la majoria procedents de la regió Panjab pakistanès, i n’han incendiat els vehicles.

El BLA ha reconegut haver matat personal militar que viatjava amb roba civil, després d’haver-los identificat. En canvi, el Ministeri de l’Interior ha assegurat que els morts eren civils innocents.

El mateix dia s’han produït atemptat a la línia de trens que connecta la capital provincial, Quetta, amb la resta del país i amb el veí Iran. Una explosió en un pont ferroviari al poble de Bolan. La policia ha trobat sis cossos després de l’atac.

Aquestes accions coincideixen amb el divuitè aniversari de la mort d’un popular líder balutxi en una operació de l’exèrcit pakistanès. A la regió hi operen diversos grups insurgents que lluiten per la independència i que consideren que els seus abundants recursos naturals, entre els quals or, gas natural i coure, són explotats a canvi d’una escassa compensació.

El Balutxistan és una de les províncies del país asiàtic que han experimentat un major augment de la violència en els últims anys, juntament amb Khyber Pakhtunkhwa. En aquesta altra província del nord-oest, fronterera amb l’Afganistan, almenys tres persones han mort i divuit més han resultat ferides com a conseqüència de l’explosió d’una bomba en un mercat de Ramzak. Segons fonts policials, la detonació s’ha produït cap a dos quarts de dotze del migdia, hora local, quan el lloc estava molt concorregut. L’atemptat encara no ha estat reivindicat, però la majoria d’atacs insurgents en aquesta regió són autoria dels talibans pakistanesos, el Tehreek-e-Taliban Pak istan (TTP).

La Unió Europea (UE) ha condemnat avui els “atroços” atemptats comesos per “grups independentistes” al Balutxistan. Nabila Massrali, la portaveu de l’alt representant per als Afers Estrangers i política de Seguretat, Jospe Borrell, ha advertit que “el terrorisme i la violència en qualsevol forma no tenen cabuda” i “amenacen els fonaments de la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Continua la contraofensiva russa en Kursk per a recuperar territori ocupat

barcelona
unió europea

Els agricultors de la UE podran rebre més diners per avançat de la PAC

barcelona
crisi migratòria

Els Països Baixos volen endurir el sistema d’asil

barcelona
políticA

El Rei rebrà el president de la Generalitat després de nou anys sense fer-ho

barcelona
política

Junts per Girona presideix la comissió d’Infància del Parlament

girona
política

Illa i Salellas es comprometen a accelerar els tràmits del nou Trueta

girona
política

El govern celebra que la Diada fos un dia “de retrobament entre catalans”

barcelona
política

Constituïdes les disset comissions legislatives d’aquest mandat

barcelona
guerra a europa

Rússia expulsarà sis diplomàtics britànics acusats d’espionatge i sabotatge

barcelona