Política

estat espanyol

Óscar López, cap de gabinet de Sánchez, serà el nou ministre de Transformació Digital

Agafa el relleu a José Luis Escrivá després del seu nomenament com a governador del Banc d’Espanya

Óscar López, cap de gabinet del president del govern espanyol, Pedró Sánchez, serà el nou ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública. Substituirà en el càrrec a José Luis Escrivá, que serà el nou governador del Banc d’Espanya (BdE), un nomenament que ha oficialitzat aquesta tarda el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una compareixença en el Congrés.

Óscar López (Madrid, 1973) és la mà dreta de Sánchez des del 2021, quan va ser cridat a substituir Iván Redondo com a cap de gabinet del president espanyol. El buit que ara deixa l’ocuparà Diego Rubio, fins ara secretari general de Polítiques Públiques, Afers Europeus i Prospectiva Estratègica. Nascut a Càceres el 1986, Rubio és va llicenciar en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb el millor expedient acadèmic de l’Estat, es va doctorar a Oxford i és especialista en història aplicada, teoria del canvi, prospectiva i governança anticipatòria.

El nomenament d’Óscar López com a ministre suposa el seu retorn a la primera línia de la política de la qual va ser apartat el 2017 pel mateix Sánchez, que el va castigar pel seu suport a la candidatura de Patxi López en les primàries que va celebrar el PSOE aquest mateix any.

Abans va ser secretari d’Organització del PSOE entre el 2012 i 2014, sota la direcció d’Alfredo Pérez Rubalcaba, i abans líder del PSOE a Castella i Lleó. Va ser diputat per Segòvia entre el 2004 i el 2011, any en el qual va deixar la cambra alta per convertir-se en senador. El 2014 va renovar el mandat per quatre anys més, sent a més el portaveu del grup socialista a la cambra alta entre el 2015 i el 2016. Aquest any va pilotar la campanya de les eleccions del 21-J i mesos més tard ves a produir un allunyament entre López i Sánchez coincidint amb les primàries socialistes. López va donar suport a la candidatura de Patxi López, que va ser derrotat per Sánchez, que va guanyar la votació superant també l’andalusa Susana Díaz, que també aspirava a ocupar la Secretaria General del PSOE. Sánchez va defenestrar López, que entre els anys 2018 i 2021 va ser president de l’empresa hotelera Paradors, fins que va ser cridat a substituir Iván Redondo com a cap de gabinet de Sánchez. S’ha convertit en una de les persones més pròximes al president del govern espanyol. A més, en les últimes eleccions generals, López va recuperar l’escó de diputat, aquesta vegada per Madrid. Amb aquest nomenament i el d’Escrivá al Banc d’Espanya, Sánchez s’envolta de fidels, tant en el gabinet com en altres institucions claus, alhora que vol blindar el seu lideratge en el partit amb l’avançament del congrés federal. Sánchez ha avançat un any el conclave per reforçar el seu lideratge en un moment de creixent s crítiques internes pel pacte fiscal entre ERC i el PSC i impulsar una renovació territorial, probablement amb l’objectiu d’apartar les veus més crítiques i envoltar-se de fidels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona
guerra a gaza

Els atacs israelians contra el nord de la Franja causen una vintena de morts més

barcelona