Política

Estats Units

Sancionen periodistes russos per intentar influir en les eleccions presidencials

La fiscalia nord-americana investiga dos empleats del canal RT

El govern dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres una sèrie d’accions, incloses sancions i investigacions judicials, contra mitjans de comunicació i periodistes russos per combatre una suposada campanya orquestrada pel Kremlin per influir en les eleccions presidencials nord-americanes.

L’Oficina de Control d’Actius Estrangers (OFAC) del Departament del Tresor d’Estats Units ha sancionat deu persones, entre les quals periodistes i directius del canal estatal rus RT. Segons l’OFAC, “els actors patrocinats per l’estat rus han utilitzat durant molt de temps una varietat d’eines, com falsificacions profundes d’intel·ligència artificial generativa i desinformació, en un intent de soscavar la confiança en els processos i institucions electorals dels Estats Units”. També asssegura que, a principis d’aquest any, els executius d’RT van “començar un esforç encara més nefast per reclutar de manera encoberta a influencers nord-americans” per a la seva “campanya d’influència maligna”. A més, la cadena va utilitzar una empresa pantalla per amagar la seva participació, o la del govern rus, en continguts destinats a influir en les audiències dels EUA.

Entre els sancionats pel departament del Tresor hi ha l’editora en cap d’RT, Margarita Simonovna Simonian; l’editora en cap adjunta Elizaveta Yuryevna Brodskaia, o el subdirector Anton Sergeivitx Anisimov.

De la seva banda, el Departament d’Estat ha imposat restriccions de visats i ha declarat RT i les seves subsidiàries “missions estrangeres” i no mitjans de comunicació”.

El grup de mitjans Rossiya Segodnya i a cinc de les seves filials (RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptly i Sputnik) ha estat sancionat “per les seves nefastes activitats d’influència encoberta”. Aquests mitjans hauran de notificar al Departament de Justícia “tot el personal que treballa als Estats Units” i “revelar tots els bens immobles” que hi tenen.

En paral·lel, el fiscal general dels EUA, Merrick B. Garland, ha anunciat una acusació formal contra dos ciutadans russos que treballen per RT, Kostiantin Kalàixnikov i Elena Afanasieva, per presumpta conspiració per violar la Llei de Registre d’Agents Estrangers i conspiració per cometre blanqueig de diners.

Segons el Departament de Justícia, RT i els seus empleats, inclosos els acusats, van contractar diversos comentaristes, per un valor total de deu milions de dòlars, per “bombejar propaganda i desinformació a favor de Rússia a través de les xarxes socials a les audiències nord-americanes”. Segons la fiscalia, els dos investigats dirigien des de Rússia, utilitzant identitats falses i empreses fantasma, “un pla massiu per influir en el públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump, sa i estalvi després de registrar-se un tiroteig prop del seu camp de golf a Florida

barcelona
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda
Política

El sentiment de catalanitat va a la baixa

Barcelona
amèrica del sud

Veneçuela deté dos bascos acusats de conspirar contra Maduro

barcelona
estats units

Trump promet deportacions a la ciutat sacsejada per les mentides

barcelona