Política

Solbes estudia lliurar el nou finançament a tothom alhora

Ni la crisi econòmica ni els cinc paquets consecutius de mesures pal·liatives de José Luis Rodríguez Zapatero permeten al ministeri d’Economia disposar de prou temps per redactar el segon document sobre el nou finançament. Encara sense data fixa en una agenda copada per la crisi, el vicepresident Pedro Solbes estudia convocar un Consell de Política Fiscal Financera (CPFF) per entregar el text a totes les comunitats alhora.

El ministeri d’Economia nega qualsevol endarreriment en la redacció del segon document amb què vol superar el desencís del primer text presentat al juny, que només va satisfer Andalusia. La data límit que fixa l’equip de Solbes ara és el 15 de desembre, però el seu objectiu és, sobretot, que no coincideixi amb la votació dels pressupostos del 2009 i presentar-lo així la setmana que ve.

El frenesí de la crisi, però, no ajuda gens a fer un forat a l’agenda. Tant Solbes com el secretari d’Estat d’Hisenda, Carlos Ocaña, eren ahir i seguiran avui a Brussel·les en la reunió mensual de ministres de l’Eurozona (Eurogrup), Ocaña compareix demà al Senat en la comissió de pressupostos, divendres es reuneix el consell de ministres i dilluns és festiu. Poc marge hi ha, tot i que fonts d’Economia admeten que els tècnics del secretari general de Finançament Territorial, Juan Manuel López Carbajo, treballen per tenir el text com més aviat millor sense descartar del tot aquesta setmana, la penúltima previsió anunciada.

Sense discriminar ningú
Amb la convocatòria d’un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que aplega les comunitats amb els ministeris d’Economia i Administracions Públiques, Solbes busca no discriminar ningú després de tancar la segona ronda negociadora el passat 20 de novembre. A més, el text final es redactarà al carrer Alcalá tancant la porta a aportacions d’última hora. “No hi haurà versions del text, cap comunitat el coneixerà abans que una altra i es tancarà exclusivament al departament”, apunten des del ministeri.

Malgrat l’expectació que hi ha al pati autonòmic, la segona proposta de finançament s’elabora de nou “sense xifres” i es limitarà a aixecar acta de consens i discrepàncies dels 15 territoris, tots menys Euskadi i Navarra. Gràcies al fons de 8.000 milions perquè els ajuntaments facin obra pública, Zapatero ha ajornat el finançament municipal fins al 2011 i Solbes té el consol de no haver de quadrar els interessos d’autonomies i municipis al mateix sudoku.

Si bé Solbes assumeix que la variable per repartir els ingressos ha de ser la població, el front nord-oest (Extremadura, Castella i Lleó, Galícia) esgrimeixen que la dispersió d’habitants encareix la prestació de serveis i Andalusia prima la població en edat escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona
política

Manifestants amnistiats demanen al TSJC que no doni per provats els fets de les sentències de l’Audiència

barcelona
GUERRA A EUROPA

Quatre civils morts per un atac rus a la ciutat ucraïnesa de Dnipro

BARCELONA

La CUP denuncia la fundació que gestiona l’hospital a Antifrau

palamós