amèrica del sud
Veneçuela convoca l’ambaixador espanyol per les paraules “insolents” de Robles
Caracas respon així a unes paraules de la ministra espanyola de Defensa en les quals va qualificar de “dictadura” el règim de Maduro
L’executiu veneçolà ha cridat també a la seva representant a Madrid
Creix la tensió diplomàtica entre Veneçuela i Espanya. El govern veneçolà a cridat a consultes aquesta matinada a l’ambaixador espanyol a Caracas, Ramón Santos, després que el govern de Nicolás Maduro qualifiqués d’“insolents” i “grolleres” unes paraules de la ministra espanyola de Defensa, Margarita Robles, en les quals va criticar la “persecució” dels antichavistes i la “limitació de drets fonamentals” que, segons la seva opinió, hi ha a Veneçuela.
L’ambaixador espanyol, segons va explicar el canceller veneçolà, Yván Gil, en un missatge a Telegram i recollit per Efe, ha de comparèixer aquest divendres en el Ministeri de Relacions Exteriors a instàncies de l’executiu chavista, que considera que les paraules de la ministra espanyola “apunten a un deteriorament de les relacions entre tots dos països.
L’executiu de Maduro també ha cridat a consultes a la seva ambaixadora acreditada a Espanya, Gladys Gutiérrez, tot i que no ha detallat si la cita és també per aquest divendres o serà un altre dia.
En la presentació d’una novel·la, en un acte a l’Ateneu de Madrid aquest dijous i recollit per les agències, la ministra espanyola de Defensa va fer al·lusió al govern de Maduro com una “dictadura” recordant a tots els veneçolans que “han hagut de sortir del seu país”. Durant la seva intervenció a l’acte, al qual van assistir l’expresident Felipe González, el jutge Manuel Marchena i la recentment nomenada presidenta del Suprem, Isabel Perelló, entre altres personalitats, Robles va fer al·lusió a l’antichavista Edmundo González Urrutia, que diumenge va arribar a Madrid després d’abandonar el seu país i demanar asil polític per considerar que era objecte de “persecució política i judicial” per part del règim veneçolà.
L’augment de la tensió entre Espanya i Veneçuela té lloc després de l’arribada a Espanya de González Urrutia, a qui Pedro Sánchez va rebre dijous a La Moncloa, i que el Congrés dels Diputats hagués aprovat una iniciativa en la qual insta el govern espanyol a reconèixer l’opositor com a president electe de Veneçuela.