Política

Política

Allau de crítiques a Junts per tombar la regulació dels lloguers de temporada

Els de Míriam Nogueras es defensen avisant el govern espanyol que ha de complir els acords pactats

Puigdemont recomana al PSOE i Sumar que assumeixin que són un “govern en minoria”

“Si no compleixen amb Junts, vostès no tenen el que necessiten, els nostres set vots”

Pluja de crítiques a Junts per haver canviat el seu sentit del vot i haver impedit aquest dimarts la tramitació de la regulació dels lloguers de temporada al Congrés. “No hem canviat d’opinió”, ha assegurat aquest dimecres la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, en declaracions a diferents mitjans per justificar haver passat de l’abstenció anunciada per Jordi Turull al matí al ‘no’ de la tarda. Junts va canviar el sentit del seu vot quan va constatar que amb l’abstenció facilitava la tramitació de la proposició de llei, ja que finalment el PNB i Coalició Canària van anunciar el seu vot a favor. Davant les crítiques, però, Junts ha advertit al govern espanyol que pot patir “més derrotes” si no compleix els acords pactats amb la seva formació. “O compleixen els acords, o derrotes parlamentàries”, ha avisat el diputat de Junts Josep Maria Cruset al Congrés quan ha tornat a reclamar la cessió de competències sobre immigració i en clara referència a la falta de suports sobre la regulació de lloguers de temporada: “Si vostès no compleixen amb Junts, vostès no tenen el que necessiten, els nostres set vots”.

Junts, juntament amb PP i Vox, va votar aquest dimarts al vepsre en contra de la presa en consideració d’una proposició de llei impulsada per Sumar, que pretenia regular els lloguers de temporada i d’habitacions. La proposta, sorgida de les reclamacions dels sindicats de llogateres, volia evitar que es fessin servir aquestes vies per esquivar els preceptes garantistes i les limitacions de preus establertes a la llei d’habitatge aprovada l’any passat.

Turull ha justificat el bloqueig de la proposició de llei perquè considera que “envaeix” competències a Catalunya. Per la seva banda, Nogueras ha remarcat que Junts no pot donar suport a propostes que, segons el seu parer “no solucionen el problema sinó que l’agreugen” i que “tapen escletxes”. A més, ha recordat que es pot tornar a presentar una nova proposta “de consens” amb una negociació prèvia. “Ens hem de seure a parlar” perquè és “urgent” regular els lloguers, ha afirmat, lamentant que quan se’ls va presentar la proposta se’ls va dir que “no es podia canviar ni una sola coma”. De manera més contundent, aquesta tarda Carles Puigdemont ha recomanat a PSOE i Sumar que paeixin que conformen un govern “en minoria” i els ha demanat que substitueixin “imposició per negociació”. El líder de Junts insta el “govern espanyol, no a dedicar-se a dir el que ha de fer o com s’ha de sentir un grup parlamentari que no és el seu, sinó que ha de complir els seus compromisos”.

L’expresident de la Generalitat ha advertit a PSOE i Sumar que els grups parlamentaris “tenen dret” a fer servir els seus vots per exercir la funció de control al govern “de la manera més eficaç” i ha alertat que presentar-ho “com un problema” és “donar ales” als “discursos populistes” que “pregonen governs ‘forts’ que no s’hagi de preocupar d’eleccions ni de parlaments”.

El ‘no’ de Junts ha provocat una allau de crítiques. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha acusat Junts d’aliar-se amb les dretes i votar ‘no’ al costat de PP i Vox. “S’està formant un bloc de dretes de PP, Vox i Junts que segurament portarà Feijóo a la Moncloa”, ha avisat durant la sessió de control al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui li ha recordat que ja acumula 35 votacions perdudes al Congrés.

Per la seva banda, des de la CUP, les diputades Laia Estrada i Laure Vega han acusat el partit de Nogueras de “defensar els especuladors”, tant des del Congrés com des del Parlament. Des de Junts diuen que el problema és que s’envaeixen competències o que ho fan per desestabilitzar l’Estat. És mentida. Quan el debat s’ha produït al Parlament i defensant la nostra sobirania han mantingut el mateix posicionament”, ha afegit Estrada en un missatge a les xarxes socials. Per la seva banda, Vega ha advertit que la negativa de Junts suposa “abocar moltíssimes persones al mercat més descarnat amb un bé tan essencial com és tenir una llar”.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha qualificat de “cop duríssim i inexcusable” que no hagi tirat endavant la proposició de llei. “Hi havia l’oportunitat de pactar, hi havia l’oportunitat de dialogar, hi havia l’oportunitat de consensuar i per diferents càlculs polítics aquesta oportunitat ha de caigut”, ha lamentat, tot assegurant que “ara mateix les classes mitjanes estan enfadades amb raó” i ha afegit que “el preu de viure a Catalunya és excessiu a totes llums”.

Des del PSOE, el seu portaveu al Congrés, Patxi López, ha criticat les “incongruències” i “excuses” de Junts sobre el canvi de vot i ha defensat que continuaran “treballant, parlant amb tots els grups polítics, negociant i acordant” per tirar endavant diferents iniciatives.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, de Sumar, ha criticar el vot de Junts, considerant que “és difícil d’explicar que es tombi una mesura que millora la vida de la gent”. I s’ha mostrat convençuda que molts del seus votants “no entenen” la seva decisió.

Protesta del Sindicat de Llogateres

El Sindicat de Llogateres ha convocat una protesta davant la seu de Junts, a Barcelona, aquest dimecres a la tarda per dir “prou” davant un problema que ha qualificat de “molt greu”. La portaveu del Sindicat, Carme Arcarazo, ha criticat la “falta de paraula” de Junts, que “s’havien compromès a abstenir-se” i es van desdir “al minut de descompte”. I també el canvi de postura i la justificació d’invasió de competències, tot recordant que al Parlament es va votar una proposta similar i Junts hi va votar en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat