Política

àsia

Taiwan ratifica la constitucionalitat de la pena de mort, però demana restringir la seva aplicació

El Tribunal Constitucional dicta una sentència que avala per àmplia majoria aquest tipus de condemna

El Tribunal Constitucional de Taiwan ha emès aquest divendres una sentència ratificant la constitucionalitat de la pena de mort, un tipus de condemna que encara s’aplica a l’illa i que compta amb un ampli suport social, tot i que va demanar restringir el seu ús als crims més greus. La resolució judicial, aprovada de manera majoritària per dotze dels quinze jutges del tribunal, continua parcialment la tendència històrica del màxim òrgan judicial de l’illa, que s’havia pronunciat a favor de la pena de mort fins a tres vegades en el passat.

A Taiwan, la pena de mort s’anava aplicant per una àmplia varietat de delictes, com assassinat, robatori violent amb homicidi, segrest o tràfic d’estupefaents.

Amb tot, aquesta condemna només s’estava decretant per alguns casos d’assassinat, i de manera molt puntual: durant els últims vuit anys de govern del Partit Democràtic Progressista (PDP), només dues persones van ser executades a Taiwan, xifra que contrasta amb les més de 250 morts registrades a la dècada dels noranta del segle passat. La decisió del màxim tribunal està en línia amb la posició d’una societat taiwanesa que, tot i defensar visions progressistes en una àmplia varietat d’afers socials, advoca pel manteniment de la pena de mort: prop del 86% dels ciutadans de l’illa està en contra abolir-la aquesta pena, segons un estudi fet pel Centre d’Investigació Criminal de la Universitat Nacional Chung Cheng el 2023 i recollit per Efe.

Actualment, 45 persones, entre elles vuit de les sentències encara estan pendents d’apel·lació, es troben en el corredor de la mort a Taiwan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.